4.3 C
Janja
Četvrtak, 25.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeSrebrenica: Obilježeno 26 godina od stradanja Bošnjaka na igralištima u Srebrenici

Srebrenica: Obilježeno 26 godina od stradanja Bošnjaka na igralištima u Srebrenici

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U Srebrenici je danas obilježena 26. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima, u kojem je na današnji dan 1993. godine od četiri granate ispaljene s položaja srpske vojske ubijeno 74 i ranjeno više od 100 Bošnjaka, koji su se u tom trenutku nalazili na igralištima ispred osnovne i srednje škole.

Ukupan broj žrtava tog zločina se povećao na 105, jer je nekolicina njih preminula na putu do bolnice i u bolnici.

Mersudinu Mešiću su 12. aprila 1993. godine ubijeni otac, majka i brat.

– Teško je doći ovdje na mjesto gdje su moji otac, majka i brat ubijeni. Svi zajedno smo bili tu, i najednom je nastala buka, granate. Oni su ubijeni, ja sam ranjen, tada sam imao devet godina. Brat je bio mlađi od mene. Preživo sam ono najgore, ali eto dragi Allah je dao da sam živ, i da se i dalje borim – rekao je Mešić.

Hasan Hasanović je bio prisutan na igralištima kada su pale granate.

–  Bio sam ovdje sa svojim vršnjacima, došli smo da igramo fudbal. Srebrenica je bila pod stalnim granatiranjem, i kada smo čuli da će Morion doći u Srebrenicu svima nam je bilo drago, jer smo vjerovali da neće biti granatiranja kad je on tu. Granate su pale, ja sam bio bez svijesti. Kada sam se probudio vidio sam tijela oko sebe, dječaka. Raskomadana tijela. Poslije 26 godina niko nije odgovarao za ovaj zločin, što je porazno. Uspjeli smo postaviti spomen ploču – rekao je Hasanović.

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika opštine Srebrenica, kaže da je 12. april upisan krvavim slovima u historiju Srebrenice.

– Za masakr na igralištima do sada niko nije odgovarao iako je prošlo 26. godina. Čak šta više nije pokrenut ni postupak. Naša obaveza je da se borimo za pravdu, da počinioci budu kažnjeni, i da  čuvamo sjećanje na ubijene 12. aprila 1993. godine – rekao je Fejzić.

Današnjem obilježavanju u Srebrenici prisustvovali su preživjeli članovi porodica ubijenih, vjerski zvaničnici, predstavnici udruženja i politički predstavnici, predstavnici Vlade TK, te članovi kabineta u ime člana predsjedništva BiH Željka Komšića.

S mjesta zločina preživjele žrtve su danas kao i prethodnih godina poručile da ovaj zločin ne smije ostati nekažnjen, te da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine mora da istraži zločin da bi počinioci bili kažnjeni, jer za zločin do sada niko nije odgovarao, niti je pokrenut postupak.

Prisutni su svi zajedno na ogradu igrališta stavili po jedan cvijet u znak sjećanja na žrtve masakra na igralištima 12. aprila 1993. godine.

RTV Srebrenica/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti