22.6 C
Janja
Petak, 29.03.2024.
NaslovnicaPodrinjeJanjaObilježena godišnjica stradanja Bošnjaka Janje

Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka Janje

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U organizaciji Udruženja demobilisanih boraca ARBiH Bijeljina-Janja, MIZ Janja i Udruženja logoraša Bijeljina-Janja, 13.04.2019. godine upriličeno je obilježavanje godišnjice otvaranja Spomen obilježja palim borcima i žrtvama rata u Janji, stradanja Bošnjaka Janje i Bijeljine u bivšem logoru Batković

i rušenja džamija u Janji.

Tom prlikom upriličena je najprije posjeta nekadašnjem logoru Batković u istoimenom selu, kroz koji je u ratnom periodu prošlo oko 3000 logoraša, od kojih je 80 ubijeno. Ceremoniji posjete prisustvovali su pored predstavnika logoraša iz Janje i Bijeljine i predstavnici logoraša iz ostalih krajeva Bosne i Hercegovine, koji su tih godina prošli kroz strahote logora Batković.

U izjavi za medije predsjednik logoraša Janje i Bijeljine Mehmed Đezić iznio je nezadovoljstvo radom nadležnih pravnih institucija navodeći da tužilaštva BiH i Bijeljine gotovo nisu ništa uradili. Jasmin Mešković predsjednik logoraša BiH ukazao je na činjenicu da odgovornost leži i na ljudima koji izbjegavaju svjedočiti o događajima u Batkoviću, te da je i tužilaštvo moglo više uložiti napora u procesuiranju odgovornih za zločine.

Nakon završetka ceremonije u Batkoviću, učesnici su prema planiranom protokolu prisustvovali obilježavanju godišnjice otvaranja Spomen obilježja palim borcima i žrtvama rata u Janji te podsećanju na dan kada su srušene džamije u Janji.

(federalna.ba /podrinjemedia)

Najnovije vijesti