6.5 C
Janja
Srijeda, 24.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeJanjaOmladina iz Norveške u posjeti Janji

Omladina iz Norveške u posjeti Janji

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka Norveške, po deveti put je za omladinu upriličena edukativno-turistička ekskurzija u Bosnu i Hercegovinu.
Dana 14.04.2019. godine, mladi Bošnjaci iz Norveške su u sklopu navedene ekskurzije po prvi put bili u posjeti Janji. Domaćini u ovom susretu su bili : glavni imam MiZ Janja Omer ef. Camić, hadži Hasan Mulamustafić, umjetnik i autor knjiga o Janji Asim Osmanbašić i profesor historije Elvir Ibrišimović.

Bošnjačka omladina iz Norveške, njih osamdeset je tokom kratke posjete Janji, imala priliku da najprije posjeti Sulejmaniju džamiju, poznatiju kao Atik džamiju. Tom prilikom ih je u svojstvu domaćina Glavni imam Omer ef. Camić upoznao sa historijatom vezanim za gradnju janjarskih džamija, položaju Bošnjaka u predratnom, ratnom i poslijeratnom periodu, kao i o aktivnostima Medžlisa islamske zajednice na polju obrazovanja i radnog odgoja omladine.

Nakon posjete Atik džamiji, gosti su se uputili prema kući Hadži Hasana Mulamustafića, poznatog kolekcionara vrijednih knjiga i tradicionalnih predmeta. U preljepom ambijentu koji je odisao ljubavlju prema kolekcionarstvu, tradiciji i domovini gosti su mogli kroz razgovor sa Hadži Hasanom Mulamustafićem, umjetnikom Asimom Osmanbašićem i profesorom Elvirom Ibrišimovićem svatiti značaj održavanja veza sa matičnom domovinom Bosnom i Hercegovinom.

Susret je završen sa porukom profesora Ibrišimovića da je Bošnjačka omladina cvijetom u Norveškoj, a korjenom kojeg treba gajiti u Bosni i Hercegovini.

Bošnjačka omladina Norveške se nakon upriličenog ručka uputila prema Tuzli, koja je ujedno i sledeća destinacija na putu kroz Bosnu i Hercegovinu.

Najnovije vijesti