4.3 C
Janja
Četvrtak, 25.04.2024.
NaslovnicaEkonomijaJagode iz semberskih plastenika već na tržištu

Jagode iz semberskih plastenika već na tržištu

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Kilogram košta od tri do pet maraka, a kada je ponuda na pijaci mala, jagode znaju da dostignu cijenu i od sedam KM po kilogramu. Na ovom području sve je više proizvođača ovog voća, koje se proizvodi i na zatvorenom, ali i otvorenom prostoru.

Sorte jagoda „kleri” i „zenga zengana” najzastupljenije su kod semberskih proizvođača. Proizvodnja jagoda pokazala se kao veoma dobra na ovom području, a cilj je da se rod dobije što ranije kako bi se postigla dobra cijena.

– Proizvodnja je mnogo zahtjevna. Jagoda je kultura koja se mora preko cijele godine njegovati bez obzira što dolazi rano i što berba završava krajem petog ili polovinom šestog mjeseca. Parcele se moraju tokom cijele godine navodnjavati, čistiti od korova, spremati za narednu sezonu, obnavljati – kaže Mujo Bogaljević, direktor zemljoradničke zadruge „Agrofarmer” iz Janje.

Sead Sinanović jagodu je zasadio na tri dunuma, a prvo branje očekuje od 15. aprila. Rasad je sam proizveo i svake godine ga obnavlja.

– Imam oko 3.000 sadnica, a očekujem od 800 grama do kilograma po struku. Kad prve godine kupuješ ovu mladu rasadu više te košta, a već drugu godinu ako proizvedeš sam sebi rasadu, mnogo je jeftinije. Osim toga, mora se ulagati i u foliju i sistem za navodnjavanje – kap po kap. Skupa je i hemija, ali se mora voditi računa o karenci. Tri dana nakon prskanja jagoda se ne smije konzumirati. Zaštiti se mora, pogotovo jagoda na njivi jer je osjetljiva i podložna truljenju – kaže Sead.

Salko Beganović iz Janje već petu godinu bavi se proizvodnjom jagode. Kaže da je ova godina za sada dobra, te se nada da u narednom periodu neće biti mnogo padavina, koje na otvorenom mogu dovesti do truljenja jagode.

Pored problema sa radnom snagom proizvođači navode i problem plasmana.

Ako nemamo ugoivorenog kupca, rizik je preveliki, jagoda ne može dugo da stoji. Mora sa njive na trpezu ili preradu. Zato bi svi proizvođači pristali na nižu cijenu, ali da rade za poznatog kupca – kaže Beganović.

(infoBijeljina/Podrinjemedia)

Najnovije vijesti