15.4 C
Janja
Četvrtak, 25.04.2024.
NaslovnicaPodrinjePrimjer mnogima. Zvornička MZ Kučić Kula po 11. put od povratka organizuje...

Primjer mnogima. Zvornička MZ Kučić Kula po 11. put od povratka organizuje okupljanje i druženje stanovnika

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Kada bi “Rođeni” iz Mostara znali koliki smo mi “Rođeni” u manjem BH entitetu, odmah bi se sa nama pobratili – kroz šalu govore nam u mjesnoj zajednici Kučić Kula nedaleko od grada Zvornika.

Naime, u ovom mjestu, već 11. put tradicionalno od povratka u svoje rodno mjesto organizuju kolektivno OKUPLJANJE I DRUŽENJE, koje se održava u čast i sjećanje na sve one koji su u proteklom ratu izgubili živote za odbranu domovine Bosne i Hercegovine.

Rođeni Kučić Kula

Lokacija okupljanja svima u ovom kraju je veoma poznata, iznad sela u jednom nevjerovatnom netaknutom dijelu prirode, poznatijem kao Kovačevac.

Jedini način da dođete na ovu lokaciju je pješke ili putem traktora, motokultivatora, odnosno freza kako ih nazivaju u ovom kraju.

Glavno prevozno sredstvo na mjesto okupljanja i druženja

Na istom ovom mjestu su “Rođeni” okupljali se prije rata, družili, roštiljali i igrali fudbala, te se tako pripremali za prvomajske praznike i fudbalske turnire.

Igralo se i fudbala

Imali smo nevjerovatnu ekipu. Ko god da nas od protivnika dobije, odmah bi uslijedilo razočaranje i riječi: “Od kud baš oni?”. Jer zaista naši momci su prije rata na prostoru Sapne i Zvornika redovno osvajali skoro svaki turnir – govore nam na Kučić Kuli.

A zbog čega “Rođeni”?

Zbog toga, što su prije rata mnogi navijali za Velež iz Mostara, i zbog navijača Veleža, i mi smo međusobno se oslovljavali kao “rođeni”, a to je i danas aktuelno. Imamo i specijalne dresove, gdje posebno ističemo tu riječ “rođeni”, koja pored navijačke grupe, može mnogo toga još da znači. A u suštini znači – mi smo svi braća.

I ove godine na Kovačevcu došli su mnogi. Neki nažalost nisu, ali teško je uskladiti datum da svima odgovara. Pokušavamo nekako da ovo organizujemo kada su aprilski praznici na zapadu, gdje naš narod dobija slobodne dane. Neki mogu, neki ne mogu. Ali u suštini svi su bili barem 5-6 puta do sada – govori nam Nurija Musić sa Kučić Kule.

Cilj okupljanja i druženja je da se svi vidimo, ispričamo, zapjevamo, pojedemo i popijemo. Međutim veći cilj je da se naša djeca, naši potomci, koji su razasuti po cijelom svijetu, sa svojim roditeljima ovdje okupe, međusobno upoznaju i tako ne zaborave svoje korijene. Oni su naš listovi cvijeća po svijetu, ali su im korijeni sa Drine, iz Podrinja, sa Kučić Kule. Oni su naš glavni prioritet i oni su “glavni” na ovom okupljanju – govorni nam profesor historije Elmedin Bošnjak.

Djeca su glavni priorete okupljanja

Tradicionalno ovogodišnje okupljanje započelo je učenjem fatihe šehidima, i dodijelom specijalno izrađenih dresova za “Rođene”, koji su na bilo koji način, finansijski, učešćem u seoskim akcijama i slično, doprinjeli boljem životu u ovoj mjesnoj zajednici.

Do sada smo podijelili preko 60-tak dresova. Ove godine smo dodijeli pet i želimo da ih nose u zdravlju u veselju – dodaje Nurija Musić, inače jedan od najvećih aktivista i inicijatora ovog skupa.

Na kraju se zaigrao i fudbal, a pobjednik su svi, ama baš svi – govori nam Mirsad Subašić, žitelj ovog mjesta. Ovdje su svi dobro došli. Danas nas ima iz svih okolnih mjesta i kako odmiče dan  sve više nas pristiže. Biće nas danas poprilično dosta – nastavlja Subašić.

Mirsad Subašić

Dosta se pjevalo, a iskreno lijepo i pojelo i popilo, a zaigralo se nekoliko narodnih kola i šota.

Zaigralo se i narodno kolo

Želimo Rođenima sa Kučić Kule još mnogo ovakvih druženja i okupljanja i zaista su primjer mnogim povratničkim mjestima u Podrinju, kako se voli i cijeni svoje rodno mjesto.

U nastavku pogledajte kroz fotografije kako je sve to izgledalo.

/podrinjemedia.ba

 

Najnovije vijesti