22.6 C
Janja
Petak, 29.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiPredivno: Novi Pazar - Ispraćeni maturanti i maturantice medresa "Sinan-beg" i "Bakije-hanume"

Predivno: Novi Pazar – Ispraćeni maturanti i maturantice medresa “Sinan-beg” i “Bakije-hanume”

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Rijaset Islamske zajednice Srbije i Mešihat Sandžaka svečanom akademijom koja je održana u Novom Pazaru ispratili su 9. generaciju maturanata medrese “Sinan-beg” iz tog grada i 7. generaciju maturantica “Bakije-hanume medrese” iz Prijepolja. Obrazovanje u tim vjerskim školama ove godine uspješno je privelo kraju deset mladića i dvanaest djevojaka iz općina i gradova Sandžaka.

Svečanoj akademiji prethodio je tradicionalni defile svršenih medresanata centrom Novog Pazara. Na svečanosti koja je održana u novopazarskom Kulturnom centru poručeno je da su svršeni medresanti i medresantice nosioci budućih velikih projekata Rijaseta Islamske zajednice Srbije, ali i zajednice. Od koristi sebi i drugim ljudima je samo onaj čovjek koji poseduje korisno znanje, istakao je, između ostalog, u svom obraćanju medresantima muftija sandžački Senad ef. Halitović.

-Svima vama, posebno maturantima i maturanticama, prenosim srdačne selame od predsjednika Diyaneta Republike Turske dr. Alija Erbasa kod kog je prije dva dana boravila delegacija Rijaseta Islamske zajednice Srbije. Ono što nam je rečeno je da su za naše maturante i maturantice obrazovne ustanove Turske uvijek dostupne i da su im vrata uvijek otvorena, kao i našoj Islamskoj zajednici. Ono što se praktikuje sa iskrenim nijetom na ispravan način je korisno i pravo, suštinsko znanje. Molim Allaha dž. š. da maturantima i njihovim porodicama da svaki hair i dobro i da ova omladina bude od haira ummetu – poručio je u svom obraćanju medresantima muftija sandžački Senad ef. Halitović.

Učenici generacije, a na osnovu odličnog uspjeha, discipline i ostvarenih rezultata prema odlukama Nastavničkog vijeća dviju medresa su Bajram Nicević iz “Sinan-beg” medrese i Elma Memović iz prijepoljske “Bakije-hanume medrese”. Njima su uručene posebne Plakete dviju medresa.

-Prije svega, dosta sam tužna jer završavam srednjoškolsko obrazovanje, a to znači i izlazak iz internata i medrese ‘Bakije-hanume’ koja nam je tokom četiri godine bila jedini dom – rekla je učenica generacije “Bakije-hanume medrese” Elma Memović.

-Ja sam sretan jer sam bio dio generacije koja je ostvarila velike uspjehe. Sretan sam jer tek sada na kraju ovog perioda školovanja vidim da sam donio ispravnu odluku. U medresi ‘Sinan-beg’ sam dobio znanje za kojim sam tragao – rekao je učenik generacije novopazarske Sinan-beg medrese Bajram Nicević.

Svečana akademija protekla je uz bogat i kvalitetan vjerski program koji su pripremili maturanti i maturantice, potpomognuti horovima “Isa-beg” i “Stambol”.

/foto-tekst Anadolija/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti