13.7 C
Janja
Utorak, 23.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiU posjeti gazdinstvima u Janji

U posjeti gazdinstvima u Janji

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

            U sklopu svojih redovnih obilazaka poljoprivrednih gazdinstava, dopisnik medijske kuće „Podrinjemedia“ i televizije „Podrinje“  bio je u posjeti na imanju Abdulaha i Bekira Sofića. Otac i sin, se tradicionalno bave poljoprivredom. Na njihovom imanju ima svakojakog voća a zadnjih godina pretežno se bave proizvodnjom jagode, koje imaju zasijane na površini od osam dunuma, te spadaju u jedne od većih proizvođača u Janji.

Fotografije: Elvir Ibrišimović

„Ove godine cjena jagode je dobra a i prinosi nisu loši. Cjena jagode je jutros čak i skočila na 3,50 km do 3,70 km. Međutim, vremenske prilike nisu baš povoljne. Postoji realna opasnost da usled čestih padavina i nestabilnog vremena, prinos jagode podbaci pod uticajem bolesti. Proteklih dana smo ipak imali sreće“, kaže Bekir Sofić.

 

Kišovito vrijeme i temperaturni šokovi su se odrazili na rod trešnje, kruške, a šljive gotovo da i nema, saznajemo iz razgovora sa Abdulahom Sofićem, nekada na daleko poznatim  trgovcem i poljoprivrednikom iz Janje.

Obilazeći imanje ovih vrednih domaćina došli smo i do pčelinjih košnica. Po povratku iz izbjeglištva u Njemačkoj Abdulah Sofić je zasnovao i pčelinja društva. Danas ih ima dvadeset i voli da provodi svoje penzionerske dane zanimajući se oko njih.

 

Danas kada je teško doći do radne snage, komšije  su spremne da pripomognu.

„Ove godine česte kiše, pljuskovi i vjetar su uticali da cvjet bude smlaćen, zemlja rashlađena i vlažna, pa je to uticalo da biljke slabije mede. Bagremov med je u takvim okolnostima podbacio. Prinosi i zarada nisu veliki danas kada živimo u teškim uslovima nelegalne konkurencije i klimatskih poremećaja. Ipak, mi smo zadovoljni. Smatramo da je u današnjim vremenima uspjeh biti zdrav, imati porodicu na okupu, krov nad glavom te biti pokretač kakvog takvog vlastitog biznisa“ističe Abdulah Sofić .

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti