11.4 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeZvornik: Subota 1. juni - "Staza smrti" iz Klise prema Bijelom Potoku

Zvornik: Subota 1. juni – “Staza smrti” iz Klise prema Bijelom Potoku

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U okviru godišnjice obilježavanja jednog od najtežih dana za Bošnjake sa područja grada Zvornika, 1. juna, planirano je više skupova, koji imaju za cilj sjećanje na teške događaje kroz koje su prošli Bošnjaci donjeg toga sliva rijeke Sapne.

Naime, 1. juna 1992. godine, u mjestu Klisa, agresori su opkolili oko 5 hiljada, a po nekim procjenama i više od toga broja, civila iz svih muslimanskih mjesta koja graviraju prostoru od Karakaja prema Sapni. Nakon prvobitnog okruženja, svi su bili zarobljeni i u milosti i nemilosti agresora.

Uz klasična lažna obećanja da nikome ništa neće biti, formirana je kolona, te uz pratnju do zuba naoružanih srpskih vojnika, ista je sprovedena od Klise preko Durakovića i Đulića do mjesta Bijeli Potok.

Tu su odvojeni muškarci od žena i djece, te potrpani u kamione, a ubrzo na monstruozne načine poubijani širom prostora Zvornika. Odvojeno je skoro 700 mušakaraca, dobi od 12 do 80 i više godina starosti. Skeletni ostaci mnogih su pronađenih u brojnim masovnim grobnicama širom Podrinja, a za mnogima, i danas 27. godina kasnije, i dalje se traga.

U znak da se ovakvo zlo nikome više ne ponovi, i da nikad ne padne u zaborav, preživjeli članovi porodica, organizuju “Stazu smrti”, istu onu stazu kojom su prošli 1. juna 1992. godine. Time se vraćaju na sjećanja šta se dogodilo i prenesi porukua mlađim naraštajima da nikad ne zaborave svoje očeve, braću, djedove, rođake, komšije…

Za one koji prvi put čuju za ovakvo nešto, ta “Staza smrti” je nešto slično “Maršu mira Nezuk – Potočari”, osim što je ovo mnogo kraća relacija, od nekih 5 kilometara.

Dakle, 1. juni 2019. godine – od 08:00h ujutru – kolona “Staza smrti” kreće sa glavne raskrsnice u Klisi.

/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti