23.1 C
Janja
Petak, 29.03.2024.
NaslovnicaPodrinje(Foto) Zvornik: U naselju Lupe otvoreno spomen obilježje

(Foto) Zvornik: U naselju Lupe otvoreno spomen obilježje

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U naselju Lupe, nedaleko od Zvornika u pravcu Sapne, danas je bilo i tužno i svečano.

Emocije su nam pomješane. Žalosni smo što je ovo povod današnjeg skupa, a ujedno i drago nam što konačno imamo ovo obilježje, mjesto gdje će konačno imenom i prezimenom biti naši šehidi. Njih ukupno 16. Oni su 1. juna 1992. godine zarobljeni, pa odvedeni sa Bijelog Potoka, a nakon toga pobijeni širom prostora Zvornika – govori za naš portal Mevludin Lupić, predsjednik Građevinskog odbora.

Mevludin Lupić

Ovo smo uradili svojim finansijskim sredstvima, odnosno uz pomoć humanih ljudi i nas povratnika ovdje u Lupe. Koristim priliku da svakome, ko je dao i makru učešće zahvalim na pomoći. Ovo smo radili mjesec dana, i evo kao što vidite, vlastitim snagama i našom domaćom firmom Adila Đulića, uradili smo ovaj spomenik – nastavlja Mevludin Lupić. Bilo je i veoma teških dana, prvenstveno zbog lošeg vremena, ali evo, zacrtani cilj je uspješno realizovan – završne su riječi g-dina Lupića.

Na spomen obilježju nalazi se 16 imena, šehida iz ovog mjesta. Spomen obilježje sagrađeno je kraj samog lokalnog mekteba, mjestu gdje se obavljaju sve aktivnosti u ovom naselju.

Današnjem obilježavanju prisustovao je i predsjednik Medžlisa islamske zajednice Zvornik, prof. Mustafa Muharemović, kojem su na kraju skupa, Lupićanci ovaj spomenik i “predali” islamskoj zajednici, budući da je sagrađen na vakufskoj zemlji.

Prof. Mustafa Muharemović istakao je da su ovo naši šehidi zaslužili i da je ovo najmanje što možemo učiniti za njih. Zahvalio je inicijatorima ove ideje, koja je evo postala i java. Naši šehidi su tu, opomena svima nama da ih ne smijemo zaboraviti, da o njima pričamo i zauvijek ih nosimo u svojim srcima – istakao je prof. Muharemović.

Organizator je pripremio i veliki broj zahvalnica koje su danas uručene najzaslužnijim pojedincima i firmama koje su pomogle da se sve ovo realizuje. Zahvalnice su uručene i onima koji su posebno finasijski pomogli, ali i onima koji su svojim radom i halal dnevnicama učestvovali u toku gradnje.

U nastavku pogledajte veliki broj fotografija koje su zabilježili naši novinari na licu mjesta:

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti