14.3 C
Janja
Četvrtak, 25.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiKula Grad-Zvornička tvrđava

Kula Grad-Zvornička tvrđava

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U skopu priprema za emisije „Upoznajmo Podrinje“, ekipa televizije „Pordinje“ je na svom put posjetila i jednu od najvećih srednjovjekovnih tvrđava u Bosni i Hercegovini. Ustanovili smo da je tvrđava, koja je nastala krajem XIII i početkom XIV vijeka, a dograđivana tokom vladavine Osmanske i Austrougarske carevine prilično očuvana.

Kula- Gornji grad

Tvrđava nam svjedoči o civilizacijama i kulturama koje su se na ovoim prostorima susretale, o vremenu  srednjovjekovne države Bosne, te o  vladavini Osmanskog  i Austrougarskog carstva .

Unurtašnjost tvrđave

O prošlosti Kula Grada postoje i razne legende, među kojima je i ona o Prokletoj Jerini, koja je zabilježena u knjizi Mehmeda Hudovića „Zvornik, slike i bilješke iz prošlosti“.

Stari grad priča legendu o ljepoj vladarici Jerini ili prokletoj Jerini, koja je poput kakve Kirke(čarobnice) zavodila mlade junake, i zasitivši ih se, sunovraćala ih kroz tajna vrata sa najviše kule u hučnu Drinu. Najzad se namjerila na mladog junaka Vuka Jugovića, koji ju je u poslednjem času zgrabio i sunovratio se zajedno s njom u bezdan. Njoj se pripisuje i podizanje Zvorničkog starog grada, što nema historijsku osnovu“.

Kula-Srednji grad

Nažalost, činjenica je da  i ovaj, kao i ostali kulturno-istorijski spomenici, ovog tipa nisu u funkciji razvoja turizma u našoj zemlji, pa samim tim ni u funkciji zapošljavanja stanovništva Zvornika i okolnih sela.

Nadamose da će doći vrijeme, kada će neko od odgovornih  prepoznati  mogućnosti ovog turističkog potencijala, napraviti dobar projekat – strategiju razvoja turizma i time doprinjeti zapošljavanju stanovništva, jačanju budžeta države i zaustavljanju procesa iseljavanja sa ovih prostora.

Do tada uživajte u kadrovima koje su naši fotoaparati zabilježili za vas.

Piše:Elvir Ibrišimović

fotografisao:Elvir Ibrišimović

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti