5.9 C
Janja
Četvrtak, 25.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeProučena ikrar dova u organizaciji MIZ Srebrenica i Udruženja Prosvjetitelj

Proučena ikrar dova u organizaciji MIZ Srebrenica i Udruženja Prosvjetitelj

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U nedjelju, 21. jula u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica i Udruženja „Prosvjetitelj“ održana je ikrar dova za hadžije sa područja Srebrenice i hadžije Udruženja “Prosvjetitelj”.

U punoj džamiji ikrar dova proučena je za 16 hadžija, a između njih i za Elvedinu Plasto koja će biti bedel za razmetli Hatidžu Mehmedović te Mehdina Jakubovića koji će biti bedel za komandanta rahmetli Ejuba Golića.

Nakon proučenog ašereta prisutnima se obratio Damir ef. Peštalić, glavni imam MIZ Srebrenica koji je, poselamivši prisutne izrazio zadovoljstvo organizacijom zajedničke ikrar dove. Glavni imam se posebno osvrnuo na lijep gest da se obavi hadždž za majku Hatidžu i komandanta Ejuba.

Prisutnima su se obratile i Elvedina Plasto koja će biti bedel za rahmetli Hatidžu, kao i Fazila Efendić, predsjednica Udruženja „Majke Srebrenice“. Plasto je govorila o saradnji žena iz Kaknja sa ženama Srebrenice, prisjetila se trenutaka provedenih sa rahmetli Hatidžom. Isto kao i Plasto i Fazila Efendić se prisjećala trenutaka uz Hatidžu.

Mehdin Jakubović, bedel za rahmetli Ejuba Golića govorio je o značaju ovakvih projekata, ali se prisjetio i značaja Ejuba Golića i njegovoj ulozi u odbrani Podrinja te prelazak na slobodnu teritoriju u julu 1995. godine.

Izaslanik muftije tuzlanskog i predavač bio je Idriz Memić, profesor u Behram-begovoj medresi u Tuzli. On je u svom nadahnutom govoru, između ostalog govorio o važnosti hadža kao pete islamske dužnosti.

Ovogodišnje hadžije Udruženja „Prosvjetitelj“ i MIZ Srebrenica su:

1. Elvedina Plasto, bedel za rahmetli Hatidžu Mehmedović

2. Mehdin Jakubović, bedel za rahmetli Ejuba Golića

3. Azra Jakubović

4. Rašid Kasumović

5. Almija Kasumović

6. Mugdin Halilović

7. Mevlida Halilović

8. Hasan Pinjić

9. Fikreta Pinjić

10. Mirsad Dautović

11. Davho Džananović

12. Mehida Džananović

13. Tahira Avdić, bedel za Avdu Avdića

14. Nura Mustafić

15. Refija Hadžibulić i

16. Mejra Musić.

Udruženje „Prosvjetitelj“ obezbjedilo je hedije za hadžije.

Ebu Hurejre, r.a, prenosi da je Allahov Poslanik (s.a.v.s.) rekao: Umra do umre je otkupljenje od grijeha počinjenih između njih, a za uredno izvršen i primljen hadž nema druge nagrade osim Dženneta! Molimo Allaha da primi hadž našoj braći i sestrama i da ih uvede u Džennet.

Izvor: prosvjetitelj-muallim.org

podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti