15.4 C
Janja
Četvrtak, 25.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeSaopštenje Međureligijskog vijeća u BiH povodom napada na Rijeka džamiju u Zvorniku

Saopštenje Međureligijskog vijeća u BiH povodom napada na Rijeka džamiju u Zvorniku

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Povodom još jednog napada, kada je grupa od 5 mladića gađala ogradu Rijeka džamije u Zvorniku, o čemu smo jutros pisali, saopštenjem se oglasilo Međureligijsko vijeće u BiH te izrazilo veliku zabrinutost i poručilo da se za napade na vjerske objekte moraju izricati veće kazne.

U saopštenju je navedeno kako je u toku jutra  na adresu Vijeća proslijeđena prijava incidenta koji se dogodio u toku noći 24. na 25. 7. 2019. u Zvorniku kada je grupa od pet mladića gađala ogradu Riječanske džamije u centru Zvornika. Medžlis IZ Zvornik je ovaj incident prijavio SJB Zvornik. U prijavi se navodi kako je materijalna šteta zanemariva ali činjenica da se ovakvi incidenti uopšte događaju boli i predstavlja ozbiljan problem. Kako se dalje navodi u prijavi, radi se o incidentu koji se ponavlja s vremena na vrijeme što upućuje na to da se na prevenciji ne radi dovoljno. Policija je identifikovala počinioce, a tri od pet počinilaca su maloljetne osobe. Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini izražava zabrinutost i najoštrije osuđuje navedeni incident. Vjerski objekti se smatraju simbolima određene crkve ili vjerske zajednice i svaki napad na vjerski objekat može se doživjeti kao napad na cijelu zajednicu. Ovo pitanje je pogotovo osjetljivo kada je napadnuta zajednica manjina u određenom području.

Napominjemo da na mail portala Podrinjemedia nije stiglo nikakvo posebno saopštenje od Policijske uprave Zvornik o pomenutom incidentu na Riječku džamiju. 

podrinjemedia.ba

 

Najnovije vijesti