12 C
Janja
Srijeda, 24.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeBijeljinaPodrinjski jutarnji defter...23.08.

Podrinjski jutarnji defter…23.08.

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Jutrošnji defter započet ćemo sa tužnom viješću. Naime, jučer je na Diviču obavljenja dženaza Salihu Hadžiefendiću. Čovjeku koji je uveliko iz ovog kraja stao u odbranu domovine Bosne i Hercegovine, jednom od osnivača Patriotske lige, a pored toga bio je i Poslanik u Skupštini RBiH-e. Također bio je i poslanik u Ustavotvornoj Skupštini FBiH-e. Mnogo je pomogao i u povratku Bošnjaka na svoja ognjišta.

U Bratuncu velika očekivanja oko puštanja u promet budućeg graničnog prijelaza Bratunac – Ljubovija (Srbija). Naime, prijelaz će biti preko mosta nazvat “Bratoljublje”. Mještani bratunačke opštine očekuju od Savjeta ministara BiH da će u narednih 30 dana Upravi za indirektno oporezivanje BiH obezbijediti dodatna tri miliona maraka za nastavak izgradnje ovog graničnog prijelaza. Most je izgrađen ima skoro dvije i po godine, ali je zabranjen prijelaz.

Opština Srebrenica za prijevoz učenika iz ruralnih sredina ove godine obezbjedila 152 hiljade KM.

Javno komunalno preduzeće “Polet” Srebrenica i dalje upozorava građane na racionalnije korištenje vode iz gradskog vodovoda. Naime, usljed visokih temperatara nivo vode sveden je na minimum.

U Skelanima nastavljena trodnevna radionica o zaštiti stećaka.

U Vlasenici održan sastanak svih predstavnika ovog Medžlisa sa Muftijom tuzlanskim Vahidom ef. Fazlovićem zbog ranijeg incidenta i napada na Glavnog imama Medžlisa Vlasenica, Nurdina ef. Grahića. Zaključak sa sastanka je jednoglasan: potpuna podršku imamu ef. Grahiću.

Iz preduzeća “AD Vodovod i komunalije” – u stečaju iz Vlasenice još jednom pozivaju svoje korisnike da izmire svoje obaveze prema ovom preduzeću. Krajnji rok je 25 august, nakon čega će neplatišama uslijediti isključivanja sa vodovodne mreže.

U Zvorniku u povodu rekonstrukcije Starog mosta – odnosno pješačkog prijelaza iz Zvornika u Mali Zvornik (Srbija) oglasio se i gradonačelnik grada Zvornik, Zoran Stevanović. Naveo je da se rekonstrukcija konačno radi u nekih 50 godina, i moli građane za strpljenje. Zbog lakšeg prijelaza između dvije države i grad Zvornik i Mali Zvornik obezbjedili su autobuske linije koje će non stop prevoziti putnike do graničnog prijelaza u Karakaju.

U Zvorniku i dalje traje kampanja vezana za početak nove školske godine pod nazivom “Vozači škola je za nas, oprez je za vas”.

Ono što je posebno jučer “buknulo” u manjem bh entitetu jeste najava poskupljenja industrijske električne energije za nekih 22%.

Servisne informacije:

Na područjuju Policijske uprave Zvornik u protekla 24h zabilježeno je:

– dva krivična dijela u Milićima,

– dva narušavanja javnog reda i mira u Bratuncu,

 – jedna saobraćajna nesreća u naselju Divič

Što se tiče informacija iz porodilišta – u Zvorniku jedna a u Bijeljini rođene tri bebe.

Električna energija:

– u radnoj jedinici Zvornik – radovi na dalekovodu “Grbavci” te od 09 do 14h bez struje su: Jokići, Čiraci, Križevići, Kitovnice, Sahanići, Potočani, Planinci, Seferovići, Šib, Motovo, Delići i Baljkovica

 – od 12 do 15h bez struje su i naselja Donja Glumina, Tomanići, Zlatne Vode, Gajevi i Arnauti,

– i zbog zamjene brojila od 09 do 14h bez struje će biti kompletna trafostanica Ulice.

u radnoj jedinici Bratunac u periodu od 09 do 14h zbog radova na dalekovodu “Sikirić” bez struje će biti naselja Gornji Fakovići, Obarak, Podloznik i Pirići,

Također neke od ulica u Srebrenici danas će biti bez struje u periodu od 09 do 13h i to ulica Mahala, dio ulice Maršala Tita.

U Vlasenici danas nisu planirani nikakvih radovi, tako da neće biti planiranih isključenja.

Putevi su jutros suhi i prohodni. Iz BIHAMK-a javljaju da na granicama nema dužih zadržavanja.

Temperatura danas u Srednjem Podrinju do 32 stepena.

Pojedinačne vrijednosti: u 09h temperature su iznosile: Vlasenica i Milići 22, Janja, Zvornik i Srebrenica 24 a najtoplije je trenutno u Bratuncu sa 25 stepeni.

Svako dobro Bosno i Hercegovino… čujemo se u ponedjeljak.

/podrinjemedia.ba

 

 

 

Najnovije vijesti