23.1 C
Janja
Petak, 29.03.2024.
NaslovnicaPodrinje"Gdje je"? Memorijalni centar Gornja Kalesija - obilježen Međunarodni dan nestalih

“Gdje je”? Memorijalni centar Gornja Kalesija – obilježen Međunarodni dan nestalih

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U Memerijalnom kompleksu Gornja Kalesija, jučer, 30. augusta, obilježen je Međunarodni dan nestalih osoba.

Ovaj dan Ujedinjene nacije proglasile su Međunarodnim i obilježava se u cijelom svijetu.

Na prostoru Bosne i Hercegovine i danas se traga za preko 7000 osoba, koje su evidentirane kao nestale. Na prostoru grada Zvornik i dan danas, dvije i po decenije nakon agresije, traga se za preko 400 osoba.

U Memorijalnom centru, Udruženje porodica zarobljenih i nestalih već tradicionalno uz prisustvo članova porodica obilježava ovaj Dan, što je i jučer urađeno.

Osnovno pitanje koje porodice upućuju je “gdje je”? Gdje su kosti njihovih najmilijih? Zbog čega se i danas dani kriju grobnice? Zbog čega nadležne institucije sve manje i manje rade na procesu pronalaska nestalih? kao i mnogobrojna druga pitanja.

Predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih grada Zvornik, g-din Ahmet Grahić za portal Podrinjemedia izjavio je:

Drago mi je da ovo već postaje tradicija. Mi moramo ovako često, pa čak i svaki dan, odavde, iz Zvornika, prema svim institucijama slati poruke u kojima tražimo da se počne ažurnije raditi na pronalasku nestalih osoba. Oni nisu nestali, izgubili se u nekim šumama i pustinjama, pa da niko ne zna gdje su. Oni su na mučnički način zarobljeni, odvedeni i pobijeni, a to je morao uraditi neko, u našim slučajevima mnogi od njih, koji znaju šta su radili sa tim ljudima, a danas šute i šetaju se kao da se ništa nije dogodilo. Mi ovim skupom u Memorijalnom centru obilježavat ćemo ovaj Dan, jer nikad ne smijemo zaboraviti naše najmilije. Održali smo i čas historije i na kraju donijeli nekoliko zaključaka koje ćemo uputiti nadležnim institucijama, gdje tražimo pravdu, pronalazak i identifikaciju svih nestalih osoba sa područja opštine, odnosno grada Zvornik.

Za sve one koji su jučer željeli da prisutvuju obilježavanju sa području donjeg toka sliva rijeke Sapne, bio je obezbjeđen i autobuski prevoz.

U Memorijalnom centru Gornja Kalesija do sada je ukopano 1552 osobe sa području grada Zvornik.

/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti