10.8 C
Janja
Četvrtak, 25.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiTuzla: Izložba „Mir sa ženskim licem“- među njima i Zvorničanka Suvada Selimović

Tuzla: Izložba „Mir sa ženskim licem“- među njima i Zvorničanka Suvada Selimović

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U junu 92.godine Suvada Selimović imala je 27 godina. Skladan život u blagostanju živjela je sa svojim suprugom i troje, tada još malodobne djece. Od juna  92. godine, sve se promijenilo. Blagostanje i skladan život zamijenili su izbjeglištvo, suze i bolna patnja. U ratu Suvada je izgubila muža i 20 članova porodice, a posmrtni ostaci tijela njenog supruga nikada nisu pronađeni. Kao samohrana majka troje djece uložila je mnogo truda da djeci osigura siguran život i izvede ih na pravi put. Osim za svoju djecu, Suvada se sve ove godine borila i za istinu.

“Moja upornost je bila jača. Tjerala me da idem do kraja. Shvatila sam da ako ćutimo da time ništa ne doprinosimo. Ne vrijedi samo šutiti i mrziti. Ne znaš ni koga mrziš. Mi žrtve treba da progovorimo svi javno da bi svo djelo koje se desilo izađe na vidjelo i da svi zločinci budu kažnjeni” – kazala je Suvada Selimović.

Izložba „Mir sa ženskim licem“ nastala je sa ciljem da se u procesu izgradnje mira i suočavanja sa prošlošću integriše ženska perspektiva i da se predstavi ženska strana priče o preživljavanju i prevazilaženju posljedica rata. Jedna od najpoznatijih žena koja se bori za radnička prava, Emina Busuladžić također je prisustvovala današnjoj izložbi. Istakla je da je borba u životu bitna i da čovjek može postići sve što želi. Ukazala je također i na težak položaj u kojoj se nalazi naša država.

“Bacala sam se pod auta, išla na specijalce goloruka, vodila sam kolonu prema Orašju, bila sam uvijek u prvim redovima, i sutra ću biti u privm redovima. Jer trebamo. Ovo što se našoj državi događa pvp je sramota svih nas” – istakla je Emina Busulaždić.

Velika stvar je kada žene koje su preživjele mnoge katastrofe postanu mirotvorke, a upravo izložba predstalja 20 takvih. Posvećena je svim ženama Bosne i Hercegovine koje se svakodnevno trude i rade na izgradnji mira i može služiti i kao inspiracija mladim ženama danas u izgradnji boljeg bh.društva.

“Onda smo se odlučile ispred Inicijative napraviti izložbu i pokazati da žene nisu slabiji spol, da su veoma jake i uporne, da se znaju kao fenix izvući iz pepela i to svaka ova priča od ovih 20 žena govori” – kazala je Mira Vilušić, članica Inicijative „Mir sa ženskim licem“.

Izložba ostaje otvorena narednih sedam dana, a svi posjetitelji moći će na par trenutaka obući cipele 20 žena, i čitajući njihove priče, zaboraviti na svoje probleme. Tada će čitajući možda neki od vas shvatiti da svakodnevni problemi zapravo i nisu problemi, u odnosu na životne priče ovih heriona.

/rtvslon/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti