6.5 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeBijeljinaObilježen Dan Grada i 76 godina od prvog oslobođenja Bijeljine u Drugom...

Obilježen Dan Grada i 76 godina od prvog oslobođenja Bijeljine u Drugom svjetskom ratu

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U Bijeljini je danas obilježen Dan Grada i 76 godišnjica prvog oslobođenja Bijeljine u Drugom svjetskom ratu. Gradonačelnik Bijeljine je organizovao prijem za borce NOB-a i članove SUBNOR-a, nakon čega se pristupilo polaganju vijenaca ispred bista narodnih heroja u Gradskom parku, te održana svečana Akademija u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“.

Predsjednik bijeljinskog SUBNOR-a, potomaka i poštovalaca boraca NOR Mihajlo Vidić istakao je da je Bijeljina dala ogroman doprinos u pobjedi nad fašizmom jer je na ovim prostorima život izgubilo 1.262 borca, od ukupno 5.000 Semberaca, koliko je ratovalo u partizanskim odredima.

Obilježavanje ovog dana i svih datuma iz narodnooslobodilačke borbe je posebno značajno sad, jer mi smo odlučili da stanemo u odbranu tekovina narodnooslobodilačke borbe i da ne dozvolimo reviziju istine – rekao je Mihajlo Vidić.

Govoreći o ovom događaju Rade Džajić predsjednik SUBNOR-a RS-a je između ostalog naveo da je od 10 000 članova SUBNOR-a 90 % potomaka i poštovalaca, što daje jednu snagu.

Danas smo se poklonili senima i položili vence na humke palih u borbi protiv fašizma, onih na koje treba da se ugledamo,jer oni su dali ono najbolje što su imali, najsvetije što su imali, dali su svoje živote za našu slobodu. Mi imamo na koga da se ugledamo. Oni su nas 1945. godine kad su pobjedili fašizam, ostavili na boljoj strani sveta, i ove generacije, mi njihovi potomci, ne smemo da izdamo njihove ideale. Moramo da ostanemo na tom putu, a to znači da živimo zajedno,da imamo visok stepen tolerancije, da poštujemo tuđe raznolikosti. Jednom rječju da poštujemo svakoga čovjeka, i da ljude djelimo samo na dve vrste, na ljude i na neljude, a ne po tome ko se kako i kom bogu moli, i ko kojoj naciji pripada – rekla je Dragica Kovačević predsjednik OO SUBNOR-a Inđije.

Inače, Gradska uprava je u maju obnovila biste četiri narodna heroja u Gradskom parku, i od ove godine ovaj datum će se prema rječima Vidića obilježavati odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na njihove spomenike.Na svečanoj akademiji zaslužnim pojedincima uručene su zahvalnice i priznanja. U znak zahvalnosti priznanje je uručeno i gradonačelniku Bijeljine Mići Mićiću.

Prijemu i polaganju vijenaca prisustvovalo je 15 delegacija iz raznih krajeva bivše Jugoslavije, među kojima su bili i predstavnici SUBNOR-a Vojvodine, Kruševca, Sremske Mitrovice, Gradačca, Tuzle i Vukovara.  

Fotografisao: Ismail Gutić

Izvor: ntv arena

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti