15.4 C
Janja
Četvrtak, 25.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeJanjaObilježena godišnjica progona mještana Janje (Video prilog)

Obilježena godišnjica progona mještana Janje (Video prilog)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U četvrtak 19.09.2019.godine u Janji je u organizaciji Udruženja logoraša „Bijeljina – Janja“, Medžlisa islamske zajednice Janja i predstavnika MZ Janja po prvi put upriličeno obilježavanje godišnjice progona Bošnjaka Janje.

Progon Bošnjaka Janje je u ranijim godinama upriličen u nekoliko navrata na lokaciji Babina greda u organizaciji udruženja boraca Janje. Međutim, ove godine nakon punih 25 godina od tog događaja, upriličena je po prvi put u organizaciji predstavnika političkog i vjerskog života.

Predstavnici organizatora ovog skromnog događaja su izrazili žaljenje jer se u ranijem periodu nije obilježavala ova godišnjica, ističući njen značaj za historijsko sjećanje Bošnjaka Janje, ali i Semberije uopšte. Na skupu su predstavnici političkog, vjerskog života i navladinog sektora podsjetili prisutne na nemile događaje iz vremena progona Bošnjaka avgusta 1994.godine, i poručili da će se u buduće ova godišnjica obilježavati onako  kako to i dolikuje ovom događaju.

Televizija „Podrinje“vam prenosi snimak obilježavanja godišnjice, kao i izjave predstavnika udruženja logoraša Mehmeda Đezića i inicijatora obilježavanja ovog događaja mještanina Huseina Džafića.

Tekst pisao: Elvir Ibrišimović

Snimatelj: Senad Hadžić

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti