22.8 C
Janja
Subota, 23.09.2023.
NaslovnicaZdravljeKad biste znali koliko je sok od krompira ljekovit, pili biste ga...

Kad biste znali koliko je sok od krompira ljekovit, pili biste ga svaki dan! (RECEPT)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Najjednostavnija rješenja su ponekad i najbolja. Ovaj recept možete veoma lako da napravite, ne košta skoro ništa, a može mnogo da pomogne.

Možda ćete se zapitati zašto bi neko pio sok od krompira (a da nije u pitanju votka), ali nije sve u ukusu. Najljekovitije stvari imaju potpuno neprivlačan ukus za nas, a ono što nam je najukusnije, najviše nas truje.

Sok od krompira je prilično bljutav i bezukusan, ali zato je veoma zdrav, pa se pije i u okviru čuvene Brojsove medicinske dijete.

Evo za šta je sve dobar ovaj lekoviti sok.

Alkalizuje tijelo

Sok od krompira je bazan pa zato može da pomogne u uspostavljanju kiselo-bazne ravnoteže organizma, što je veoma važno za nas, jer način ishrane danas uzrokuje da naše tijelo uvek naginje ka kiselosti.

Pomaže protiv gihta

Smanjuje nivo mokraćne kiseline i samim tim pomaže protiv gihta.

Zbog ovoga sok od krompira može da pomogne kod artritisa i drugih oblika upalnih procesa, posebno zglobova, a pomaže i kod bolova u leđima. Također, podstiče cirkulaciju u svim dijelovima tijela.

Čisti kožu

Ima smirujuće dejstvo na ekceme, pa čak i akne, pomaže da se očisti koža.

Pomaže u mršavljenju

U tu svrhu treba piti po šolju soka od krompira prije doručka i uveče 2-3 sata pre spavanja.

Čisti jetru

Zato može da se koristi za detoksikacijske dijete (kao što se i koristi u Brojsovoj dijeti), ali također i da se potpomogne funkcionisanje jetre i žučne kese, ukoliko postoje problemi. Pije se 2 dl ujutru na prazan stomak.

Pomaže u liječenju gastritisa i čira

U tu svrhu preporučuje se da se uzima po jedna kašika soka od krompira razređenog sa malo vode, pola sata prije doručka, ručka i večere.

Kako se pravi?

Veoma je jednostavno napraviti ovaj ljekoviti sok. Krompir dobro operite i uklonite s njega sve klice i zelene dijelove kore ako ih ima. Zatim ga narendajte, stavite u lanenu krpu i iscedite sok (možete upotrijebiti i sokovnik). Sok uvek pijte sveže nacijeđen, a ako vam je neukusan, možete ga pomiješati sa sokom od limuna, jabuke, šargarape, medom…

/zdravlje.avaz.ba/

Najnovije vijesti