5.9 C
Janja
Četvrtak, 18.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeSrebrenica: "E-matičar" - uskoro putem interneta možete izvaditi rodni list ili uvjerenje...

Srebrenica: “E-matičar” – uskoro putem interneta možete izvaditi rodni list ili uvjerenje o državljanstvu

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na 18. redovnoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica usvojena je odluka o izmjeni i dopuni Odluke o administrativnim taksama. Za ovu odluku glasalo je 17 odbornika.

Naime, građanima opštine Srebrenica neće biti povećane administrativne takse, nego se radi o tome da će građani koji žive van Srebrenice uskoro moći elektronskim putem podnijeti zahtjev za izdavanje određenih dokumenata. Nakon podnošenja zahtjeva građanima će na kućnu adresu putem pošte biti uručeni dokumenti. Nakon što je usvojena odluka na Skupštini, uskoro će biti aktivirana online aplikacija e-matičar na opštinskoj web stranici.

– Cilj je da poboljšamo naše usluge. Pružanje podrške i izdavanje izvoda našim korisnicima izvan Srebrenice, i Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, mi smo napravili aplikaciju da građanin koji živi recimo u Njemačkoj može podnijeti zahtjev elektronskim putem, a da mu mi odavdje proslijedimo poštom izvod iz matične knjige rođenih. Da bi izvršili tu uslugu, morali smo predvidjeti određenu taksu, i to su zapravo troškovi poštarine. Aplikacija je već izrađena, i ona postoji na web stranici, samo je bilo potrebno usvajanje odluke na Skupštini – rekao je na sjednici načelnik odjeljenja za opštu upravu Sadmir Nukić.

izvor: RTV Srebrenica

Najnovije vijesti