0.9 C
Janja
Srijeda, 06.12.2023.
NaslovnicaPodrinjeMemorijalnom centru Srebrenica - Potočari uručeno teretno vozilo holandskog bataljona

Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari uručeno teretno vozilo holandskog bataljona

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U Memorijalnom Centru Srebrenica-Potočari jučer je izvršena primopredaja vozila takozvanog ‘četverotonca’. Ovo vojno teretno vozilo, DAF YAD 4442, je donacija holandske vlade Memorijalnom Centru Srebrenica-Potočari.

Ovo vozilo koje će biti postavljeno kao trajni eksponat u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari  stiglo je na inicijativu vlade Holandije, mirovne organizacije PAX i  pet veterana Holandskog bataljona koji su bili u službi kao sastavni dio voda za snabdjevanje (BEVO) u Holandskom bataljonu III.

– Za nas veterane holandskog bataljona znači mnogo u smislu da možemo nešto da učinimo za narod Srebrenice, pogotovo za majke Srebrenice. Sa ovom izložbom želimo da pokažemo šta smo mi doživjeli kada se sve to dešavalo. Za nas je ovo bio projekat kojim smo pokazali povezanost sa svim onim što se događalo ovdje. Sve ovo je za mene vrlo emotivno, i još uvijek imam osjećaj utučenosti, još se nisam oporavio – rekao je Wim Sanders, jedan od veterana Holandskog bataljona.

Ambasador Holandije u Bosni i Hercegovini Reinout Vos smatra da će kamion biti važan eksponat u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

– Ovo je važan eksponat koji će biti u trajnom vlasništvu Memorijalnog centra. U proteklim godinama Memorijalni centar je postalo važno mjesto za obilježavanje godišnjice genocida kako za ljude u Bosni i Hercegovini, tako i širom svijeta. Drago mi je da su holandski veterani doprinjeli daljem razvoju muzeja. Nikada nećemo zaboraviti Srebrenicu – rekao je holandski ambasador.

Kada Hotić, iz udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” smatra da će kamion biti podsjetnik na ulogu UN-a u genocidu u Srebrenici.

– Ovo vozilo podsjeća na ulogu UN-a u toku rata. Ovakva vozila su narodu trebala da služe kao pomoć i spas, i bar zadnji dan su trebala da odvezu narod. Međutim, nisu tome služila. Svjesno su nas izdali – rekla je Hotić. 

Izvor: RTV Srebrenica

podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti