7.6 C
Janja
Četvrtak, 25.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiU hotelu "Bosna" u Banjoj Luci promovisan Rječnik bosanskog jezika

U hotelu “Bosna” u Banjoj Luci promovisan Rječnik bosanskog jezika

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U Kristalnoj sali hotela „Bosna“ u Banjoj Luci večeras je, pod pokroviteljstvom Ramiza Salkića, potpredsjednika bh. entiteta RS, promovisan VIII i IX tom enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika, autora akademika prof. dr. Dževada Jahića.

Na promociji su govorili prof. dr. Senadin Lavić, prof. dr. Alen Kalajdžija, prof. dr. Sanjin Kodrić i mr. sci. Emir Zlatar, te akademik Dževad Jahić, autor Rječnika.

Prisutnima se na promociji obratio Nedžad Mulabegović, predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, te potpredsjednik Salkić.

Jahić je rekao da posao na izradi Rječnika bosanskog jezika u više tomova radi već dvadesetak godina.

-Završio smo više od polovine posla. U pitanju je veliki leksikografski poduhvat, koji uvažava sve zahtjeve savremene leksikografije i čiji je krajnji cilj da se obradi i naučnoj javnosti prezentira veliko i slojevito bosansko jezičko bogatsvo zemlje Bosne te da se svi mi, sa svim našim nevoljama, neznanjima i nerazumijevanjima uključimo u proces kulturnih priznavanja, emancipacije i da s uzajamnim poštivanjem svih naših kultura i naslijeđa, krenemo u budućnost, ma koliko nam ona ne izgleda tako svijetlo – rekao je Jahić.

Javnost, škole i svi drugi, koji su uključeni u oblast jezika, ovim rječnikom će, kaže, dobiti mnogo, gdje se može na bezbroj primjera vidjeti da se radi o jednom naslijeđu, koje treba znano, naučno, kompetentno obraditi.

Komentarišući negiranje naziva bosanskog jezika od srpskih zvaničnika u RS, kazao je da se radi o jeziku koji ima svoju književnost s visokim estetskim standardima.

-Sve je to naše naslijeđe i sve to naslijeđujemo od naših starijih i ove zemlje Bosne, koja je historijski složena i ima svoje probleme. I samo negiranje je u službi viševjekovnih pokušaja da se Bosna razvlasti, demontira i ugrozi njena državnost – istakao je Jahić i istakao da ovo nije nikakav politički projekat.

Promocija je održana pod pokroviteljstvom Ramiza Salkića, potpredsjednika bh. entiteta RS, koji je rekao da je promocija VIII i IX toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika večeras u Banjoj Luci posebno važna.

-Banja Luka je mjesto na kojem izvire negiranje bosanskog jezika i zbog toga je ova promocija važna. Zadovoljstvo mi je i čast biti pokrovitelj ove promocije, koje će biti upriličene i u drugim gradovima ovog entiteta. Mi ćemo dobiti pravnu i političku borbu protiv negatora bosanskog jezika i države Bosne i Hercegovine. Moramo intenzivirati afirmaciju bosanskog jezika i države Bosne i Hercegovine. Ova promocija je najbolji primjer te afirmacije – ukazao je Salkić.

Izvor: Fena

podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti