19.7 C
Janja
Petak, 01.12.2023.
NaslovnicaEkonomijaU RS-u prosječna plata za septembar 909 km

U RS-u prosječna plata za septembar 909 km

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Prosječna septembarska plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj iznosila je 909 KM i u odnosu na avgust nominalno je manja za 0,2 odsto, a realno manja za 0,8 odsto, saopšteno je iz Zavoda za statistiku Srpske.

U saopštenju se navodi da je najviši septembarski prosjek od 1.426 KM bio u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, a najniži u području građevinarstva 631 KM.

U septembru ove godine, u odnosu isti mjesec lani, najveći nominalni rast plate od 22,6 odsto, nakon oporezivanja, zabilježen je u područjima poslovanja nekretninama, dok je smanjenje plate od 0,1 odsto u nominalnom iznosu zabilježeno jedino u području stručne, naučne i tehničke djelatnosti.

Prosječna septembarska bruto plata iznosila je 1.411 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Srpskoj, u septembru u odnosu na avgust, više su za 0,6 odsto, a posmatrano u septembru ove u odnosu na isti mjesec lani više su za 0,4 odsto.

Najveći rast cijena na godišnjem nivou u septembru od 5,8 odsto registrovan je kod alkoholnih pića i duvana, usljed viših cijena duvana, dok je najveći pad cijena od 12,1 odsto bio kod odjeće i obuće zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće.

 

Izvor: InfoBijeljina.com

Podrinjemedia.ba

 

Najnovije vijesti