2.6 C
Janja
Četvrtak, 07.12.2023.
NaslovnicaEkonomijaZvornik: Registrovan prvi smještaj po principu "stan na dan"

Zvornik: Registrovan prvi smještaj po principu “stan na dan”

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U prostorijama Turističke organizacije Zvornik direktor Slavica Andrić i Nataša Jevtić, vlasnik vile „Jana“, potpisale su Ugovor o posredovanju u pružanju usluga. To je prvi korak u procesu registracije apartmana za izdavanje koji će poslovati po principu „stan na dan“.

Gradska uprava Zvornik pruža podstrek vlasnicima privatnog smještaja da se registruju tako što je skupštinskom Odlukom o boravišnoj taksi koju su vlasnici dužni da plaćaju, utvrđeno da vlasnici privatnog smještaja plaćaju paušal u simboličnom iznosu od 15 KM po prijavljenom krevetu na godišnjem nivou. Takođe, Gradska uprava im izlazi u susret i što se tiče postupka kategorizacije objekata koji će biti besplatan.

Jevtićeva smatra da će im izdavanje na dan, kao i sama registracija za koju je napomenula da je jednostavna, omogućiti lakše i bolje funkcionisanje, ulazak u legalne tokove, kao i promociju preko Turističke organizacije.

Prema riječima Andrićeve ovo je prvi potpisani ugovor ove vrste. Registracija doprinosi povećanju smještajnih kapaciteta, vlasnici stanova legalizuju svoju ponudu, plaćaju boravišnu taksu, vode statističke podatke kroz knjigu domaćih i knjigu stranih gostiju.

„Sve više turista traži smještaj koji nije hotelski, a najam kuća, apartmana i soba je trend koji nije zaobišao ni Zvornik. Ugovor koji smo potpisali u prošloj sedmici, prvi je ove vrste i ovim putem želim da pozovem sva fizička lica koja imaju sobe, apartmane ili kuće da dođu u Turističku organizaciju, potpišu ugovor, a sljedeći korak je da vlasnik ide u APIF radi izdavanja Potvrde o registraciji kojom se odobrava obavljanje djelatnosti. Dalje se ulazi u postupak za kategorizaciju, a zahtjev se podnosi u Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti u Gradskoj upravi, nakon čega Komisija za kategorizaciju utvrđuje kategoriju objekata.“

U 2018. godini na teritoriji grada Zvornika evidentirano je 13.975 turističkih noćenja, što je skoro dvostruko više nego u 2017. godini. U prvih šest mjeseci ove godine ostvaren je broj noćenja za 40 posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine.

Najnovije vijesti