9.7 C
Janja
Petak, 29.03.2024.
NaslovnicaPodrinjeU Srebrenici održana prezentacija "Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992-1995“

U Srebrenici održana prezentacija “Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992-1995“

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U Kulturnom centru u Srebrenici je 6. novembra održana prezentacija “Bosanskog atlasa ratnih zločina” u organizaciji Istraživačko-dokumentacioni centar (IDC) iz Sarajeva, Mreža za izgradnju mira, Sara Srebrenica i forum ZFD BiH.

Direktor Istraživačkog – dokumentacionog centra Sarajevo, Mirsad Tokača kaže da je atlas rađen na nivou Bosne i Hercegovine i da su tretirani svi građani bez obzira na vjersku i etničku pripadnost.

– Želimo građanima ovog grada, a prije svega žrtvama genocida predstaviti „Bosanski atlas ratnih zločina 1992-1995“ kao još jednu novu dimenziju našeg odnosa sprem prošlošću i očuvanja sjećanja na žrtve, kako one koji su smrtno stradali kao civili i ubijeni kao civili. Prije svega govorimo o Srebrenici i žrtvama genocida. „Bosanski atlas ratnih zločina 1992-1995“ je jedan alat koji će omogućiti građanima pristup svemu onome što smo mi više od dvadeset godina sakupljali. Ove godine Istraživačko-dokumentacioni centar obilježava petnaest godina rada, svaka dokumentacija je digitalizirana i najveći njen dio je obrađen i postavljena u atlas ratnih zločina. Svi građani imaju pristup provjeri informacija te imaju mogućnost da reaguju, ukoliko je nešto pogrešno urađeno. Naš rad je potpuno otvoren i predstavljen javnosti – kazao je Tokača.

Prezentacije “Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992-1995“ do sada su održane u Banja Luci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom, Prijedoru, Sanskom Mostu, Stocu i Tuzli. Namjera nam je do kraja godine posjetiti što veći broj gradova u BiH. 

Prezentacija Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992-1995. u Srebrenici je dio niza prezentacija koje su organizovane ove godine u Srbiji, Hrvatskoj i na Kosovu, a nastavljaju se po Bosni i Hercegovini.

Ono što Bosanski atlas ratnih zločina čini posebnim jeste činjenica da su događaji i lokacije, ne samo precizno označene na karti (tj. locirani u određenim ulicama ili poljima), već se nude i svi dodatni, u ovom času raspoloživi, dokumenti kao ilustracija o onome šta se desilo – npr. fotografije i video zapisi, sudske presude, izjave svjedoka, spomenici ili groblja.

Štaviše, mjesta masovnih grobnica (gdje god da su tijela identifikovana) su povezana sa listom žrtava dobijenom iz baze podataka IDC-a. Dodatno, obezbijeđena je i opcija pretraživanja svih žrtava i incidenata upisivanjem prezimena ili naziva mjesta (za događaje). Na Atlasu će biti javno dostupna i „Bosanska knjiga mrtvih“. 

/RTV Srebrenica

Najnovije vijesti