0.9 C
Janja
Srijeda, 06.12.2023.
NaslovnicaIslamske temeZvornik: Poziv na CENTRALNI MEVLUD u Riječanskoj džamiji

Zvornik: Poziv na CENTRALNI MEVLUD u Riječanskoj džamiji

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Obilježavanje rođenja božijeg poslanika Muhameda a.s. na prostoru Medžlisa Zvornik započelo je danas, petak 8. novembra i to Okruglim stolom na temu “Muhamed a.s. je uzor ljudskom rodu”. Ista je održana u džamiji u Vitinici i to u organizaciji Mreže mladih.

Sutra, subota 09. novembra u Rijeka džamiji u Zvorniku sa početkom nakon podne namaza (12h) nastavlja se obilježavanje svečanosti rođenja poslanika Muhameda a.s. i to kroz CENTRALNI MEVLUD. 

Gost/predavač na ovoj svečanosti je Zijad ef. Ljevaković, program će izvesti hor MIZ Zvornik.

Pozivaju se svi vjernici da svojim prisustvom uveličaju ovu svečanost.

Ko je Zijad ef. Ljevaković?

Zijad-ef. Ljevaković je rođen 1952. godine u Trepču, općina Tešanj, gdje 1967. godine završava osnovnu školu. Svršenikom Gazi Husrev-begove medrese postaje školske 1971/1972. godine. Diplomirao je 1977. godine na Fakultetu za arapski jezik i islamske studije na Univerzitetu Kar Junus u Bengaziju. U periodu od 1980. pa do 1987. godine obavljao je poslove vjersko-prosvjetnog referenta u Prijedoru, Travniku i Starješinstvu Islamske zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju. Bio je član Rijaseta Islamske zajednice, član predsjedništva Udruženja Ilmijje u tri saziva, a u dva saziva potpredsjednik Udruženja. Ratne godine proveo je kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine u kojoj mu je dodijeljen čin pukovnika. Dobitnik je ratnog priznanja „Srebreni štit“ za izrazite zasluge u odbrani Bosne i Hercegovine. U Gazi Husrev-begovoj medresi je radio kao profesor tefsira i ahlaka, a na njezinom čelu, na poziciji direktora bio je u periodu od 1999. do 2015. godine.

Autor je udžbenika iz tefsira za treći i četvrti razred medrese, te priređivač Izbora tekstova iz ahlaka za drugi razred medrese. Objavio je više stručnih radova iz tefsira i drugih islamskih nauka u glasilima Islamske zajednice. Učesnik je brojnih domaćih i međunarodnih konferencija, tribina i okruglih stolova.

/podrinjemedia.ba

 

Najnovije vijesti