11.5 C
Janja
Utorak, 23.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeJanja(VIDEO PRILOG) Prva filmska klapa: UBIJENI PRIRODNOM SMRĆU

(VIDEO PRILOG) Prva filmska klapa: UBIJENI PRIRODNOM SMRĆU

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Prvi dokumentarni film u produkciji medijske kuće „Podrinjemedia“- UBIJENI PRIRODNOM SMRĆU se ovih dana uveliko snima na prostorima Semberije. Podsjećanja radi, dokumentarni film se realizuje na osnovu sporazuma o saradnji sa poznatim umjetnikom, režiserom, novinarom i piscem Avdom Huseinovićem. Sporazum je potpisan 29.09.2019.godine, tokom autorove posjete televiziji “Podrinje” gdje je gostovao u emisiji “Hronika Podrinja”

Prva filmska klapa na putu ostvarivanja ovog važnog poduhvata kako za televiziju „Podrinje“ tako i za bosanskohercegovačko društvo uopšte, dogodila se u kući hadži Hasana Mulamustafića u Janji. Ova svojevrsna biblioteka, antikvarnica i muzej u Janji je odabrana od od strane samog autora, koji ju je prepoznao kao prirodnu i dobrodošlu scenografiju u ovom projektu.

Trenutno je u toku snimanje potresnih svjedočenja članova porodica žrtava rata iz 1992-1995 godine na području Bijeljine i Janje. Ova svjedočenja će uz obilje relevantne dokumentacije Međunarodnog suda u Hagu, ali i drugih pravnih institucija, poslužiti da se nakon ekranizacije potresnih sudbina stekne bolji uvid u dešavanja na ovim prostorima tokom proteklog rata. Premijera ovog važnog dokumentarnog ostvarenja, očekuje se tokom jula mjeseca i predstavljat će jedan od najvažnijih događaja iz kulture sjećanja na ovim prostorima.

O prvim impresijama tokom snimanja filma, saznali smo iz intervjua sa autorom Avdom Huseinovićem i vlasnikom medijske kuće “Podrinjemedia”Vahidinom Mulamustafićem. Pojedinosti iz tog intervjua možete pogledati u video prilogu, koji smo priredili za vas.

Autor: Elvir Ibrišimović

Fotografija: Elvir Ibrišimović

podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti