17 C
Janja
Subota, 20.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeJanjaU posjeti pijaci u Janji (Video prilog)

U posjeti pijaci u Janji (Video prilog)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U želji da donekle osjetimo svakodnevnicu građana Janje koji se bave trgovinom posjetili smo, pijacu i zanatski centar.

Slaba posjećenost stanovništva na pijaci i zanatskom centru nažalost nije uvjetovana samo novembarskim danima i činjenicom da su Janjarci uglavnom proizvođači svoje hrane, nego i surovom realnošću da je stanovništva sve manje i manje na našim prostorima.

Oni koji su ostali, bore se na razne načine da opstanu. Neki, stariji mještani kojim još malo fali staža do penzije, dosjetili su se da pokrenu svoj vlastiti biznis i vlastitim uplatama u penzioni fond steknu kakvu takvu sigurnost u budućnosti. Takav je slučaj Pašage Musića, kojeg smo prvog sreli na prilazima zanatskom centru tačnije na vratima pržionice kahve „Din“.

Da žilavo borbu za opstanak  u svojoj domovini vode i oni mlađi, svjedoči i bračni par Mehmedović Mustafa poznatiji kao „Kalja“ i njegova supruga Ajna. Njih smo zatekli na tezgama pijace u Janji. Oni se bave trgovinom, a njihova djeca raznim drugim poslovima. Bore sa i uspjevaju.  Formirali su porodice ali i prema rječima Mustafe podigli zajedničkim radom nove kuće.

O ovim i drugim detaljima života trgovaca u Janji televizija „Podrinje“ je pripremila kratak video prilog, koji će vam pomoći  da osjetite bar donekle duh životne svakodnevnice ovih junaka tokom novembra mjeseca u Janji.

Tokom svoje posjete Janji, sa njima je razgovarao vlasnik televizije Vahidim mulamustafić

 Autor: Elvir Ibrišimović

 

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti