19.7 C
Janja
Petak, 01.12.2023.
NaslovnicaPodrinjeBijeljinaFOTO: Ovako će izgledati nova autobuska stanica u Bijeljini

FOTO: Ovako će izgledati nova autobuska stanica u Bijeljini

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Nova autobuska stanica u Bijeljini trebalo bi da bude izgrađena do septembra naredne godine, a upravna zgrada i peroni zauzimaće oko 1.200 metara kvadratnih zemljišta stare željezničke stanice, koje je Grad Bijeljina dobio u svojinu od Vlade Republike Srpske.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić naveo je na pres-konferenciji da je ukupna površina zemljišta na kojoj će se nalaziti nova autobuska stanica 10.500 metara kvadratnih i da će izmještanje prigradskog, međugradskog i međunarodnog autobuskog saobraćaja smanjiti gužve u centru grada.

“Grad je odmah nakon dobijanja zemljišta od Vlade Republike Srpske pristupio izradi idejnog rješenja posredstvom Direkcije za razvoj grada i već sada možemo da vidimo kako će izgledati cijeli kompleks nove autobuske stanice. Autobusi će dolaziti i odlaziti Ulicom Raje Banjičića i uopšte neće opterećivati centar grada. Pošto su se stekli uslovi za raspisivanje tendera, možda ćemo već naredne nedjelje tražiti izvođača radov”, naglasio je Mićić.

Govoreći o javnom gradskom prevozu, gradonačelnik Mićić je istakao da ova vrsta saobraćanja trenutno nije isplativa zbog malog broja zainteresovanih stanovnika Semberije za ovaj vid prevoza.

“Gradski prevoz bio je povjeren preduzeću „Semberija transport“, ali ispostavilo se da je rentabilan samo u vrijeme školske godine. Mnoge linije su ukinute, ali ćemo razmišljati o ponovnoj uspostavi paralelno sa izgradnjom nove autobuske stanice”, rekao je Mićić.

On je dodao da je na prostoru sadašnje autobuske stanice u centru grada Regulacionim planom predviđena izgradnja javne garaže na četiri nivoa.

Direktor Direkcije za izgradnju i razvoj Grada Bijeljina Mladen Petrović naveo je da je u toku izrada glavnog projekta nove autobuske stanice, koja će biti građena u dvije faze.

“Prva faza će omogućiti organizovanje autobuskog prevoza, dok će u drugoj fazi biti izgrađeni komercijalni objekti. Preliminarna procjena o cijeni izgradnje još nije poznata, ali smatramo da će iznositi oko dva miliona KM”, istakao je Petrović.

Arhitekta Marko Vukićević naglasio je da će se upravna zgrada nove autobuske stanice sastojati od prizemlja i sprata, površine po 450 metara kvadratnih.

“Planirana su tri dolazna perona, sedam odlaznih, poslovni objekti, parking za zaposlene, park, javni parking i drugi prateći sadržaji. Stanica je južno orijentisana i zatvorena prema uličnoj fasadi, zbog toplotnih dobitaka o kojima smo morali da vodimo računa. Potrudili smo se da izradimo idejno rješenje za modernu zgradu, ali da pritom razmišljamo i o ekonomičnosti”, ocijenio je Vukićević.

Izvor: Akta.ba

Podrinjemedia.ba

 

 

Najnovije vijesti