23.1 C
Janja
Petak, 29.03.2024.
NaslovnicaPodrinjeBijeljinaPoslednji obućar u Janji (Video prilog)

Poslednji obućar u Janji (Video prilog)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U posljeratnom periodu, evidentan je proces izumiranja starih zanata. Njihovim nestankom, nestaju stari adeti, romantični prizori zanatskih radionica, brojne anegdote u svakodnevnom životu majstora i njihovih pomoćnika, ali nestaju i stare čaršije i zanatski centri.

Romantični žamor na ulicama krcatim zanatskim i ugostiteljskim objektima u potpunosti zamire. Život se usmjerava na “sebičnu” putanju od kuće do tržnog centara i nazad. Kažemo sebičnu, jer nema vise susreta, priče i razonode, nema vise duhovnosti, koja život čini ljepšim.

Tako je zadnjih godina i u Janji, gdje ekipa televizije “Podrinje”  posjećivala stare zanate ili bar ono što je ostalo od njih.

Ipak, u nekim gradovima napredne Evrope, ti zanati i njihove radionice se čuvaju i subvencijama pomažu od države. Oni predstavljaju tradicionalne vrijednosti, turistički potencijal svakog mjesta, i što je najvažnije, oni su onaj dio gdje boravi duša grada, kojoj teže ne samo mještani, nego i svi drugi koji u njega dođu.

Ovoga puta donosimo vam priču Ferida Hamzića,  poslednjeg obućara u Janji. Možda podstaknut ovom pričom, jednog dana neko povrati tradicionalne vrijednosti i dušu našem gradu u plodnoj ravnici. Do tada ostat će priča o jednom lijepom vremenu, koja će živjeti dok žive ljudi poput Ferida Hamzića.

Autor: Elvir Ibrišimović

Podrinjemedia.ba

 

Najnovije vijesti