15.4 C
Janja
Utorak, 23.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiDanas punih osam godina kako nije sa nama Fadil Banjanović - Bracika

Danas punih osam godina kako nije sa nama Fadil Banjanović – Bracika

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Kao da je jučer bilo kada smo čuli vijest da je na ahiret preselio Fadil Banjanović – u narodu poznat kao Bracika. Osoba koja je bila sinonim i pionir povratka u mnoga podrinjska mjesta. Osoba koja je pokrenula lavinu povratka, i to u vremenu kada su u manjem bh entiteta znali strogo zabranjivati ulazak u vlastita mjesta. Bilo je u tim prvim danima povratka svega i svačega, ali Fadil sa hrabrim Podrinjcima ni na što se nije osvrtao nego je jurio naprijed i sa svojim narodom uspješno organizovao povratke u mnoga mjesta.

Rođen je u Kozluku, 4. jula 1962. godine, a preselio na bolji svijet na današnji dan, 12. decembra 2012. godine.

Život Fadila Banjanovića obilježen je konstantnom borbom. Ko je Braciku upoznao, dobro ga je i zapamtio, a poslije dužeg vremeskog perioda druženja zasigurno i sprijateljio.

Do rata najaktivniji predsjednik mjesne zajednice na opštini Zvornik, za vrijeme rata najaktivniji djelatnik Civilne zaštite, a poslije rata predvodnik povratka Bošnjaka u Podrinje, u isto vrijeme je i predvodnik povratka Srba u Sprečansku dolinu i druge krajeve.

Bio je delegat u Vijeću naroda Republike Srpske, kao i predsjednik Općinske organizacije SDP-a u Zvorniku.

Nadimak čovjek zvani “Povratak” dobio je zbog toga što je prvi krenuo u vraćanje bošnjačkih sela u Podrinju. Jusići, Mahala, Hajvazi, Caparde prva su naselja u koja je Fadil Banjanović još 1996. godine kročio, a za njim i mještani. Dobro je i poznata njegova povratnička parola “Vraćamo se pod šljivu ako treba”.

Zbog svoje humanosti više puta je nagrađivan. Bio je poštovana politička ličnost kako u RS-u tako i u FBiH te u cijeloj državi. Više puta je bio prisutan i na prijemima kod predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića koji ga je i više puta nagradio za uspješno realiziran povratak u Podrinje.

Posthumno je odlikovan Poveljom grada Zvornik, najvećim prizanjem koje se dodjeljuje zaslužnim građanima Zvornika za njihova životna djela koja su doprinijela napretku i prosperitetu Zvornika.

 

Najnovije vijesti