14.8 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaIslamske temeNova Kasaba: Prelijepo druženje i predavanje hafiza Jusufa Džafića (FOTO)

Nova Kasaba: Prelijepo druženje i predavanje hafiza Jusufa Džafića (FOTO)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U Musa-pašinoj džamiji u Novoj Kasabi, sinoć je održano prelijepo druženje džematlija ovog ali i drugih okolnih mjesta, a glavni krivac za ovu prelijepu noć u Novoj Kasabi je imam ovog džemata Elvin Hodžić.

Zahvaljujući svojim aktivnostima i radom u goste je doveo hafiza Jusufa Džafića koji je održao predivno predavanje pred skoro punom džamijom.

O samom gostovanju u ovom džematu, hafiz Džafić se oglasio na svom facebooku profilu te istakao sljedeće:

Hafiz Jusuf Džafić

Elhamdulillah na svakoj blagodati!

Sinoć sam imao prelijepo predavanje i druženje u Musa-pašinoj džamiji u Novoj Kabasi. Predavanje je, po meni, bilo prelijepo iz više razloga:
1 – Imam ove džamije prije rata je bio rahmetli Hasan-ef. Okanović, pred kojima sam ja u Bijeljini 1999. i 2000. godine naučio prve arapske harfove i prve sure. Hasan-efendija je bio vrijedan imam. Posijao je dosta dobra i u Novoj Kasabi i u Bijeljini. Pred njegovu dušu smo proučili i jednu Fatihu na samom početku predavanja.
2 – Sadašnji imam ove džamije i sinoćnji domaćin je moj školski drug Elvin Hodžić.
3 – Na predavanju je bilo oko 80 ljudi, što je impresivan broj, ako uzmemo u obzir da danas u Novoj Kasabi stalno živi svega 100-injak ljudi. Naravno, na predavanju je bilo efendija i džematlija sa šireg područja MIZ Vlasenica i MIZ Bratunca.
4 – Tema predavanja je bila “Važnost vjere kod muslimana”, što je krucijalno važna tema za nas muslimane.
5 – Prvu polovinu predavanja sam imao “pomagača”…

Zbog toga svi ljudi na slikama izgledaju kao da me slušaju. Neki su, doduše, pomno slušali, a neki su gledali vratolomije malog pomagača…


6 – O Novoj Kasabi, njenom osnivaču i njenoj ubavoj džamiji sam već pisao u svojoj knjizi “Evlija Čelebija o Bošnjacima”: Kodža Musa-paša Silahdar Vehabović je rođen u Vikoču kod Foče. Bio je valija Egipta (1630-1631), Budima (1631-1634, 1634, 1637-1638), Silistre (1644-1645), te na kraju kapudan-paša (1645-1647). Poginuo je u bici kod Negroponta 1647. godine. Ukopan je u Uskudaru u Istanbulu. Osnovao je Novu Kasabu kod Vlasenice (džamija, tri mesdžida, mekteb, tekija, dva karavan-saraja, hamam, most, 25 dućana, 5 kožara i stupa, 4 mlina i dr.) i Musa-pašinu Palanku (džamija, han, džebhana, magacin i dr.), današnju Belu Palanku. Podigao je i džamiju u Retimnu na Kritu; mesdžid i druge vakufe u Beogradu; džamiju u Vikoču kod Foče; česmu u Tuzli; te sebilj i druge zadužbine u Budimu.


Na kraju, zahvaljujem se svima što su svojim dolaskom uljepšali sinoćno predavanje, posebno organizatorima glavnom imamu Nurdin Grahic i džematskom imamu Elvin Hodžić.

Najnovije vijesti