0.9 C
Janja
Srijeda, 06.12.2023.
NaslovnicaPodrinjeZvornik: Usvojen Nacrt budžeta za narednu godinu u iznosu od preko 31...

Zvornik: Usvojen Nacrt budžeta za narednu godinu u iznosu od preko 31 milion KM

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Video prilog, izjave i sve vezano za 32. redovnu sjednicu Skupštine Grada Zvornik, imat ćete priliku gledati u “Podrinjskoj hronici”, nedjelja od 18:00h uživo na televiziji Podrinje.

Danas je u Zvorniku, održana 32. redovna sjednica Skupštine grada Zvornika na kojoj je jednoglasno usvojen Nacrt budžeta grada za 2020. godinu u iznosu od 31.818.000 KM.

Odbornici su kroz diskusije tražili pojasnuća vezano za neke stavke Nacrta budžeta i dodatna objašnjenja, jer su pojedine stavke Nacrta u odnosu na ovogodišnji budžet umanjene, te su nakon Skupštine (Bošnjaci) uputili više amandmana da se koriguju određene stavke, kao što je umanjenje sredstava iz budžeta za BZK “Preporod” GO Zvornik, kao i uvrštavanje u budžet MFS – EMMAUS-ovog Ureda u Zvorniku.

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivanović rekao je da je budžet za 2020. godinu razvojnog karaktera i da će Zvornik u narednoj godini biti veliko gradilište.

„Sama činjenica da će se graditi novi blok Bolnice, da će se raditi rekonstrukcija Doma zdravlja, proširivati ambulanta na Branjevu, raditi regulacija korita rijeke Hoče, završavati regulacija korita rijeke Sapne, nastaviti projekat rekonstrukcije gradskih ulica, govori u prilog da je budžet razvojni.“

Načelnik Odjeljenja za finansije Srđan Despić rekao je da je Nacrtom za narednu godinu budžet veći za oko 6 miliona KM od ovogodišnjeg, te da su u projektovanim sredstvima sadržana i kreditna sredstva za finansiranje određenih infrastrukturnih projekata za koje je Skupština ranije donijela odluke.

Srđan Despić – Odjeljenje za finansije

„Održane su javne rasprave sa budžetskim korisnicima, nevladinim organizacijama, udruženjima građana i dr, oni su uglavnom zadovoljni predviđenim sredstvima, a neki traže povećanje. Mi ćemo zahtjeve razmotriti i ono što bude realno uvrstiti u Prijedlog budžeta. Takođe, dobili smo mišljenje Ministarstva finansija i postupićemo u skladu sa njim.“

Usvojene su i Odluka o fondu stambenih jedinica socijalnog stanovanja, Odluka o postupku subvencionisanja zakupnine i Odluka o visini zakupnine (za korištenje stambenih jedinica socijalnog stanovanja)

Zamjenik gradonačelnika pojasnio je će Grad Zvornik u saradnji sa nadležnim ministarstvom, u okviru Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja, početkom naredne godine početi da gradi stambenu zgradu u Karakaju sa 37 stanova čime će biti zadovoljene potrebe korisnika alternativnog smještaja.

„Ovim odlukama se definiše fond stambenih jedinica, ko ima pravo na subvenciju zakupnine i koliko iznosi zakupnina. Ona je Odlukom utvrđena u visini od 1 KM do 1,20 KM po kvadratnom metru površine stambene jedinice. Ono što već sada mogu reći jeste da će zakupnina kod nas iznositi 1 KM.“

Odbornici su donijeli Odluku o utvrđivanju poreske stope za oporezivanje nepokretnosti na području grada Zvornik za 2020. godinu. Poreska stopa iznosiće 0,14 posto i na nivou je prošlogodišnje stope. Poreska stopa za oporezivanje nepokretnosti u kojima se neposredno obavlja proizvodna djelatnost utvrđena je u visini od 0,07 posto. Određene deficitarne djelatnosti mogu biti oslobođene ovog poreza za šta odluku donosi Skupština.

Na današnjoj sjednici usvojena je i Odluka o javnom vodovodu i javnoj kanalizaciji kojom se uređuje izgradnja, upravljanje, održavanje, zaštita i korišćenje javnog vodovoda i javne kanalizacije, kao i odluke: o izmjeni Odluke o komunalnoj naknadi, o visini naknade koju ostvaruju presjednici savjeta mjesnih zajednica sa područja grada, o ustupanju prava korištenja i upravljanja nad pokretnim stvarima za potrebe JU OŠ „Desanka Maksimović“ Čelopek, te Informacija o usvojenom Programu rada srednjih škola za 2019/2020 godinu na području grada Zvornika.

/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti