0.9 C
Janja
Srijeda, 06.12.2023.
NaslovnicaAktuelnostiRamić: U 2020. godini - sedam miliona KM više za podršku razvoju...

Ramić: U 2020. godini – sedam miliona KM više za podršku razvoju i održivom povratku

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Gostujući na televiziji Podrinje, u emisiji “Podrinjska hronika”, 1. decembra 2019. godine, Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica dr. Edin Ramić, najavio je objavu brojnih Javnih poziva za povratnike, a posebno je istakao činjenicu da će u narednom, odnosno u Budžetu Vlade Federacije za 2020. godinu biti povećan Budžet ministarstva na čijem je čelu, u iznosu od oko 7 miliona KM.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica predstavilo je planirana izdvajanja za podršku povratku, koja su u usvojenom budžetu Federacije BiH uvećana za sedam miliona KM u odnosu na prošlu godinu.

-Ovim važnim iskorakom potvrđena je spremnost Vlade Federacije BiH da dodatno podrži usmjerenje Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica prema zapošljavanju i stvaranju prilika za novu generaciju povratničke populacije – kazao je federalni ministar raseljenih odoba i izbjeglica Edin Ramić.

Iz FMROI naglašavaju da su javni pozivi realizirani u 2019. godini pokazali da postoji znatno veći interes za realizaciju razvojnih projekata od sredstava koja su bila na raspolaganju. 

-Već godinama Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica dobiva pozitivne ocjene revizije, procedure javnih nabavki koje provodimo su primjer drugima, a naš tim svakodnevno radi na tome da sve pozive otvorimo i približimo svakom potencijalnom korisniku. Ponosan sam na činjenicu da smo vratili povjerenje u politike povratka, koje za rezultat imaju i ova značajna uvećanja u budžetu – dodao je Ramić. 

Planirana uvećanja su fokusirana na podršku zapošljavanju, mladim povratnicima, stipendije studentima, subvencioniranje prevoza učenika, izgradnju infrastrukture, ali i podršku vjerskim zajednicama. 

-U proteklom mandatu smo imali dobru saradnju sa svim vjerskim zajednicama. Rezultat saradnje je realizacija projekata vrijednih oko 7 miliona KM i mnoštvo završenih i opremljenih vjerskih objekata. Primjerom u praksi smo pokazali važnost nediskriminacije i jednakog tretmana svih zajednica, te se nadam da će i drugi pratiti takve dobre prakse – dodaje Ramić.

 Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica  u Transferu izdvaja posebna sredstva-stavku za realizaciju programa  u regiji Srebrenica, za šta je planirano uvećanje od milion KM u narednoj godini.

-Sredstva za povratak su sada usmjerena ka razvoju, te želimo ohrabriti učešće u tome. Sada imamo na raspolaganju 30 miliona KM za povratak, pozivamo da na svaku tu marku pomoći osiguramo barem marku ulaganja privatnih investitora i poduzetnika ili lokalne zajednice. Vrijeme je da održivi povratak ne gledamo kao socijalnu temu, već kao priliku za razvojne projekte i  zadržavanje ljudskog potencijala, nova ulaganja i važne razvojne prilike za svako mjesto širom BiH – zaključuje Ramić, saopćilo je Ministarstvo.

/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti