13.1 C
Janja
Subota, 20.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeVlasenica: Zbog finanasijskih problema poskupljuju komunalne i usluge vodovoda

Vlasenica: Zbog finanasijskih problema poskupljuju komunalne i usluge vodovoda

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na Posebnoj sjednici Skupštine opštine Vlasenica razmatrani su izvještaji o radu lokalnih komunalnih preduzeća za 2018. godinu te donijete odluke o povećanju cijena komunalnih i usluga vodovoda.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Кraljević rekao je da su preduzeća „Čistoća“ i „Vodovod i kanalizacija“ već godinama u ozbiljnim finansijskim problemima, koji su rasli nakon diobe jedinstvenog komunalnog preduzeća 2001. godine, uzrokovanih enormnim povećanjem broja radnika, zaduženjem i uvećanjem troškova poslovanja. Odbornici su nakon razmatranja izvještaja donijeli odluku da od narednog mjeseca usluge snabdijevanja vodom i odvoza smeća budu skuplje.

Načelnik Кraljević istakao je da su problemi doveli do pada kvaliteta komunalnih usluga i nemogućnosti da se ispune narasle obaveze prema državi i radnicima, višemjesečne blokade ručuna i pokretanja stečajnog postupka u oba preduzeća u prvoj polovini ove godine.

On je dodao da je ovakva odluka donesena da bi se obezbijedio kontinuitet pružanja komunalnih usluga na području opštine i spriječio kolaps lokalnih preduzeća „Čistoća“ i „Vodovod i kanalizacija“.

 – Imali smo danas informaciju stečajnih upravnika u kakvom stanju su oba preduzeća i na osnovu svih tih njihovih kalkulacija došlo se do zaključka da je neminovno podići određene cijene naplate, da bi se poboljšali uslovi rada i kvalitet usluga u tim preduzećima – rekao je Кraljević.

On je dodao da je na sjednici zaključeno da se nastave aktivnosti oko formiranja novog komunalnog preduzeća, koje će objediniti oba komunalna preduzeća i usluge koje pružaju.

– Stečajni upravnici su predložili određene cjenovnike, koje nismo prihvatili, ali Кlub odbornika SNSD-a u dogovoru sa koalicionim partnerima je odlučio minimalno da poveća cijene troškova, samo da bi se obezbijedilo da ti sistemi funkcionišu – rekao je Кraljević.

Zamjenik načelnika opštine Goran Đurić rekao je da će, prema novom cjenovniku, odvoz smeća za građane koji stanuju u kućama koštati 10 КM, koji stanuju u stanovima 9,10 КM, a u prigradskim naseljima 6,5 КM.

Cijena metra kubnog vode povećana je sa 0,74 КM na 1,10 КM.

/opština Vlasenica/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti