9.3 C
Janja
Utorak, 19.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiVlasenica: Preživjela golgote logora Sušice a sad Sudu mora platiti 3.500 KM

Vlasenica: Preživjela golgote logora Sušice a sad Sudu mora platiti 3.500 KM

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na adresu Bahrije Ambešković, ratne zatočenice logora Sušica u Vlasenici, trenutno nastanjene na području općine Živinice, stiglo je rješenje Općinskog suda Živinice.

Teško oboljela

Tako se žrtvi, koja je prošla ratnu torturu, kakva se teško može i zamisliti, nalaže da u svrhu namirenja troškova parničnog  postupka koji je vođen po njenoj tužbi protiv Republike Srpske zbog zatočenja i mučenja koje je preživjela u logoru, a u kome je njena tužba odbijena, Pravobranilaštvu RS ima isplatiti 3.500 maraka.

Troškovi će se, kako je zatražio zamjenik Pravobranioca RS u Vlasenici, naplatiti zapljenom, procjenom i prodajom pokretnih stvari u njenom vlasništvu.

Ambešković su srpske vlasti u Vlasenici zarobile 14. maja 1992. godine, odvele je u Sušicu i držale 26 dana. Prošla je teška zlostavljanja i torture, od čega je kasnije i teško oboljela.

– Ovo je jedno od stotina rješenja kojim se traži da logoraši plate za muke i zlostavljanja koje su prošli u logorima u RS. Mi tužimo, oni odbiju tužbe, pa traže naplatu nepostojećih sudskih troškova. Riječ je o klasičnom pravnom i ljudskom iživljavanju nad logorašima, a u čemu, kako smo se uvjerili, pomažu sudovi u Federaciji – ogorčen je Nedim Mustačević, predsjednik Saveza udruženja logoraša Tuzlanskog kantona.

Mustačević – Foto: Avaz

Još 160 KM

No, slučaj „Ambešković“ nije završen na 3.500 KM. Desetak dana nakon što je stiglo rješenje o prinudnoj naplati od sudije iz Vlasenice stiglo je da Ambešković treba platiti još 160 KM kao naknadu „za sastav prijedloga za izvršenje“.

Bahrija Ambešković živi sama u selu Donji Vrnojevići kod Živinica. Ratne i logoraške traume ostavile su teške posljedice po njeno zdravlje. Bolest se, kažu nam, pogoršala nakon što je nedavno izgubila kćerku.

Prije nekoliko dana obratila se za pomoć Savezu udruženja  logoraša Tuzlanskog kantona, gdje su, kako su nam kazali, nemoćni da bilo šta učine kako bi joj pomogli.

Ekspresni sudovi u FBiH

U Savezu udruženja logoraša TK se pitaju kako to da sudovi u FBiH, dok u ladicama godinama drže predmete teškog kriminala, ekspresno rješavaju zahtjeve iz RS.

– Niko nije procesuirao čelnike Saveza logoraša BiH i tadašnjeg predsjednika Murata Tahirovića. Oni su angažirali advokata Josipa Sladića iz Hrvatske koji je radio bez licence. Tužba protiv Sladića, koji je od logoraša unaprijed uzeo desetine hiljada maraka, nije dobila epilog – kaže Mustačević.

/Avaz.ba/Almasa Hadžić

Najnovije vijesti