13.7 C
Janja
Četvrtak, 28.03.2024.
NaslovnicaPodrinjeJanjaJanja: Stigao Vezir-Denver (Video prilog)

Janja: Stigao Vezir-Denver (Video prilog)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Janja je nekada bila poznata po brojnim i prelijepim konjima. Bilo ih je raznih vrsta i sorti, ali najviše onih križanih, koji su imali neophodnu snagu hladnokrvnih konja, ali i ljepotu i gracioznost toplokrvnih konja. Za one koji neznaju hladnokrvni konji su konji velike snage, koji su nalazili svoju namjenu u teglećim poslovima i poljoprivredi, dok su toplokrvni konji, jahaći konji i gracioznog su izgleda. Pored njih  postoje još i punokrvni konji, koji su se pokazali najbolje za potrebe trka, a u nekad slavna vremena i potrebe konjice u ratovima.

Do sredine osamdesetih godina XX vijeka, u Janji i Semberiji, život jedne prosječne porodice, koja se bavila poljoprivredom bio je gotovo nezamisliv bez konja. Konji su prevlačili teret, koristili pri obradi njive (oranje, drljanje, špartanje, valjanje), davali stajnjak i donosili gazdi ždrebad.

Nažalost prelaskom na nove tehnologije, pojavom mehanizacije i novog  načina rada u poljoprivredi konji su gotovo u potpunosti potisnuti iz svakidašnjeg života, a sa njima i brojne radosti i ljepote koje je ta plemenita životinja i prijatelj ljudi donosila.

Ipak, u poslednje vrijeme u Janji među pojedincima se javlja potreba za držanjem konja. Neki od njih to čine iz hobija,neki zbog pozitivnog uticaja na zdravlje čovjeka, a neki radi razvoja jahaćeg sporta, turizma itd.

Jedan od takvih  je i gospodin Dževad Bukvić koji je zapravo zadnjih decenija postao Amerikanac porjeklom iz Janje. Ovaj prema riječima mještana svjetski čovjek uzgaja već treću generaciju konja, a prije samo nekoliko dana u Janju je doveo preljepog šarca, o kojem govori prilog televizije „Podrinje“.

Autor: Elvir Ibrišimović

Fotografija: Elvir Ibrišimović

Snimatelj: Senad Hadžić

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti