22.6 C
Janja
Petak, 29.03.2024.
NaslovnicaPodrinjeZvornik: Uskoro cijeli teritoriji grada biće pokriven odvozom smeća - dug građana...

Zvornik: Uskoro cijeli teritoriji grada biće pokriven odvozom smeća – dug građana oko 70 hiljada KM

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Zvorničko preduzeće “Vodovod i komunalije” započelo je u prošloj godini proširivanje svojih usluga na skoro cijelu teritoriju ove lokalne zajednice tako da trenutno samo nekoliko mjesnih zajednica nema postavljene kontejnere za odvoz smeća.

Na ovaj način spriječit će se nastanak divljih deponija, a povećava se i broj korisnika, što je od velikog značaja, jer komunalna preduzeća sa područja regije Birač deponiranje tog otpada plaćaju JP “Regionalna deponija” po toni.
Prema podacima iz komunalnog preduzeća, korisnici mjesečno izdvajaju 8 KM po domaćinstvu za ovu uslugu, a ona odgovara cijeni koju plaćaju Zvorničani u gradu za stan od skoro 70 kvadrata.

Na osnovu podataka do koji smo došli, odnosno odgovor na jedno odborničko pitanje iz Komunalnog preduzeća napominju da se odvoz smeća od 61 mjesne zajednice, redovno odvozi iz 44 mjesne zajednice.



Odvoženje komunalnog otpada iz užeg gradskog jezgra vrši se dva puta dnevno, što je rijedak slučaj u cijeloj državi.

Mjesne zajednice iz kojih se ne odvozi smeće su: Malešići, Jusići, Androvići, Klisa, Kučić Kula, Baljkovica, Jošanica, Gornje Snagovo, Gornja Kamenica, Donja Kamenica, Liješanj, Novo Selo, Sultanovići, Liplje, Samari, Dugi Dio i Glodi  – navodi se u odgovoru na odborničko pitanje sa datumom 4. decembar 2019. godine.

Jovan Tomić, direktor preduzeća “Vodovod i komunalije”, kaže da trenutno nemaju odvoz smeća iz ovih mjesnih zajednica, kao i iz onih rubnih dijelova, gdje kamion teško može da dođe, te najavlju razgovore u Gradskoj upravi o rješavanju ovog problema.

-Smatramo da smo, uz pomoć nekih službi i pojedinaca, ovu veoma bitnu uslugu učinili dostupnom većini naših građana. Ostalo je da ovaj proces privedemo kraju na na način da usluga na što kvalitetniji način bude dostupna svima i da svi imaju istu obavezu u skladu sa odredbama zakona. Za ostvarivanje navedenog neophodna je iskrena pomoć svih koji imaju mogućnost da utiču da ova ovaj proce zaokružimo. Stojimo na raspolaganju za sve dobre i dobronamjerne prijedloge u cilju poboljšanja kvaliteta uslugue – ističu iz ovog zvorničkog preduzeća.

U komunalnom preduzeću u Zvorniku ističu da su tužili korisnike koji ne plaćaju odvoz smeća i druge komunalne usluge. Na sudu potražuju skoro 70.000 KM za dugovanja.

/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti