19.7 C
Janja
Petak, 01.12.2023.
NaslovnicaAktuelnostiPotpisan sporazum o izgradnji i obnovi 550 kuća za povratnike

Potpisan sporazum o izgradnji i obnovi 550 kuća za povratnike

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Potpisivanje sporazuma o saradnji sa 29 opština u Republici Srpskoj (RS) na provođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine upriličeno je danas u Sarajevu.

Potpisivanje sporazuma o saradnji na provođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa (DPSZ/RSP) za Podprojekat BiH5 predviđa obnovu i izgradnju 50 porodičnih kuća za lokalnu integraciju i rekonstrukciju 500 porodičnih kuća za povratak izbjeglica i raseljenih osoba u BiH.

U okviru ovog podprojekta ukupne vrijednosti 21,5 miliona KM, sredstvima osiguranim iz donacija Fonda Regionalnog stambenog programa izgradit će se 550 stambenih jedinica za potrebe lokalne integracije i povratka izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, od kojih 117 u FBiH i 433 u RS-u.

Sporazumi o saradnji potpisani su s načelnicima i gradonačelnicima 29 općina i gradova u RS: Banja Luka, Berkovići, Bratunac, Čajniče, Foča, Gacko, Gradiška, Han Pijesak, Kalinovik, Kostajnica, Kozarska Dubica, Laktaši, Ljubinje, Milići, Nevesinje, Novi Grad, Novo Goražde, Osmaci, Pale, Prijedor, Rogatica, Rudo, Sokolac, Srebrenica, Trebinje, Trnovo, Višegrad, Vlasenica i Zvornik.

Uz načelnike i gradonačelnike općina i gradova, Sporazume o saradnji uime Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u svojstvu vodeće institucije, potpisali su zamjenik ministra Dževad Mahmutović, a uime Republičkog sekretarijata za raseljene osobe i migracije u svojstvu jedinice za implementaciju na području RS v.d. direktora Marko Aćić.

Mahmutović je izjavio da se radi o jednom dijelu Regionalnog stambenog projekta, čija realizacija je planirana ove godine.

“On podrazumijeva gradnju ukupno 550 stambenih jedinica. Uskoro ćemo potpisati sporazum i za preostalih 117 objekata sa načelnicima općina iz Federacije Bosne i Hercegovine. RSP je projekat koji se realizuje uz pomoć Evropske unije i zemalja donatora i za te potrebe je obezbijeđeno oko 75 miliona eura, a za izgradnju ukupno 3.200 stambenih jedinica. Na taj način će BiH uz pomoć donatora stambeno zbrinuti desetak hiljada ljudi u BiH”, pojasnio je Mahmutović.

Do sada je završeno oko 1.500 stambenih jedinica, od kojih 1.100 kuća i 400 stanova. Završetak obnove i izgradnje preostalih 1.700 stambenih jedinica predviđen je tokom perioda 2020-2022. godine. Vjeruje da će se u planiranom roku završiti ovaj projekat.

“Nalazimo se na polovini puta u realizaciji ovog projekta. Do sada smo izgradili oko 1.500 stambenih jedinica, a oko 400 je u fazi izvođenja građevinskih radova. Oko 1.000 stambenih jedinica se projektuje”, izjavio je Mahmutović.

Dodao je kako u BiH i danas postoje kolektivni centri u kojima žive ljudi, ali da se radi na njihovom zatvaranju.

Marko Aćić, v.d. direktora Sekretarijata za raseljena lica i migracije u Vladi RS-a, izjavio je da se radi o vrlo obimnom i značajnom dijelu Regionalnog stambenog programa.

“Od ovih 550 individualnih stambenih objekata koji se trebaju graditi u okviru ovog Petog podprojekta, 433 individualna stambena objekta bit će građena u 29 opština i gradova u RS-u. Pored broja koji je napomenut, važno je reći da se tu radi o značajnom broju individualnih stambenih objekata koji će biti građeni za povratnike, interno raseljena lica, ali i određeni broj kuća će biti građen za one izbjeglice koje su se integrisale i svoj život našle na teritoriji ovih opština”, rekao je Aćić.

Gianluca Vannini, šef sekcije za društveni razvoj i protuminsko djelovanje delegacije EU, pojasnio je da će današnjim potpisivanjem omogućiti nove stambene jedinice za 550 porodica i dodatno izdvajanje od oko 11 miliona eura.

“Evropska unija je najveći donator ovog Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja sa izdvojenih oko 63 miliona eura. Važno je naglasiti da je, kada stambeno zbrinemo sve ove porodice i kada se usele u nove domove, važno osigurati i ostale uslove kao što su mogućnosti zapošljavanja, obrazovanja i druge socijalne usluge”, dodao je Vannini.

Za finansiranje stambenih projekata i podršku u provođenju programa, donatori RSP-a su do sada izdvojili 287 miliona eura, od čega se 64,5 miliona eura odnosi na projekte u BiH. Evropska unija je najveći donator s učešćem od 234 miliona eura, nakon čega slijede Sjedinjene Američke Države sa 24 miliona, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska kao i nekoliko ostalih zemalja.

Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB).

/aa.com.tr

Najnovije vijesti