6.5 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiKako izgleda jedan dan graničara u Zvorniku (VIDEO)

Kako izgleda jedan dan graničara u Zvorniku (VIDEO)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Pripadnici Jedinice Granične policije Zvornik imaju pune ruke posla, pogotovo ako se uzme u obzir da je u njihovoj nadležnosti čak 165 kilometara državne granice. Iako ne vole kukati, njihov je posao još složeniji jer nemaju dovoljno logistike i ljudi.

Kako to sve u praksi izgleda, uvjerila se ekipa „Avaza“, koja je provela jednu smjenu na terenu s graničnim policajcima.

Video također možete pogledati KLIKOM OVDJE

Detaljni pregled

U njihovoj nadležnosti je i granični prijelaz Karakaj, koji je izuzetno frekventan. To nam je bila i polazna tačka.

Za razliku od toga kada vas „obični“ policajci kontroliraju, situacija je dosta složenija kada je riječ o granici. Ništa se ne prepušta slučaju, policajci navlače rukavice, pipaju se kederi, kuca po tapacirunzima, pa čak pritišće i truba na volanu… Sve kako bi osjetili ili čuli jesu li sporna mjesta prazna ili puna nekih nedozvoljenih supstanci.

Šverc stoke

ubu, a poslije toga policajci uzimaju ogledalo kojim ispod vozila gledaju da nema nekih skrivenih bunkera. Ako sve bude u redu, dobit ćete dokumente nazad uz poruku – sretno.

Istovremeno, na terenu je nekoliko ekipa koje neumorno patroliraju uz Drinu. Budući da je zimski period, sve se odigrava na kopnu – obali, a dolaskom proljeća ima i ekipa na vodi, odnosno u čamcu. Tu je i najviše posla, priznaje nam Razim Kunić, vođa sektora JGP Zvornik, dok s njim patroliramo obalom Drine.

 

– Sada je zima pa je situacija s migrantima zadovoljavajuća. Međutim, dolaskom proljeća, imat ćemo novu navalu migranata. Prema nekim procjenama, između 5.000 i 6.000 migranata čeka da pređe na našu teritoriju – priča Kunić, dodajući da imaju odličnu saradnju s kolegama iz Srbije.

Osim migranata, granični policajci imaju posla i sa švercerima, prije svega cigareta i tekstila, kao i stoke. Nerijetko su i u humanim misijama. Prema riječima Kunića, spasili su na desetine migranata koji su pokušavali prijeći Drinu. Sada je zimski period pa je sve i preglednije.

– Sva ova polja oko nas budu zasađena većinom kukuruzom. Kada prijeđu Drinu, migranti se sakriju upravo u kukuruzištu, a to je kao da tražite iglu u plastu sijena – pojašnjava nam Kunić.

Maloljetnik prevozio migrante

Razim Kunić ispričao nam je da je bilo i šokantnih situacija. Tako su jedne prilike zaustavili sumnjivi kombi. Nisu mogli vjerovati da njime upravlja maloljetnik, a tek su ostali u čudu kada su u tovarnom dijelu našli više od 30 migranata.

– Oni nisu sjedili, svi su stajali i bili poredani kao drva. Strašna scena, ne znam kako su disali – prisjeća se Kunić.

Cijene krijumčarenja

Kako saznajemo, postoje i tarife kod švercera migranta. One se kreću od 40 ili 50 eura pa do čak 500 eura po osobi. Cijenu diktiraju kilometraža i opasnost prijevoza ljudi. Javna je tajna da su glavni krijumčari na teritoriji Srbije, koji odatle rukovode „akcijama“.

Izvor: Avaz.ba

Najnovije vijesti