4.3 C
Janja
Četvrtak, 07.12.2023.
NaslovnicaPodrinjeBijeljinaBijeljina : Sokolskom domu se vraća stari sjaj (Video prilog)

Bijeljina : Sokolskom domu se vraća stari sjaj (Video prilog)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Svjedoci smo da u našem društvu briga o očuvanju kulturno-historijskih spomenika nije baš na zavidnom nivou. Ovo se posebno odnosi na  objekte koji se iz neopravdanih razloga i ne nalaze na listi zaštićenih kulturno-historijskih spomenika naše domovine. Takav odnos prema građevinama iz prošlosti koje svjedoče o prošlim vremenima, ali i doprinose svojim umjetničkim vrednostima ljepoti naših gradova, u našem društvu i nisu neka novina. Naše društvo se prema kulturno-historijskoj zaostavštini i njenim ljepotama, neodgovorno ponaša još od samih početaka naše savremene historije.

Kako koja historijska epoha prođe, novi vladari i nove ideologije jednostavno poruše i uklone sve ili većinu svjedočanstava prošlosti. Na našim prostorima neupućeni turista bi došao do zaključka da naše društvo i država je tek od nedavno nastalo, jer nemamo sačuvane uspomene iz perioda Osmanskog carstva, Austrougarske monarhije, perioda Kraljevine  i SFR Jugoslavije. Nemamo ih, ili ih imamo u daleko manjem obimu nego što smo mogli imati. I to što ih imamo, mi ih ne eksponiramo dovoljno. A ako ih i eksponiramo, mi ih iz političkih ili drugih razloga predstavljamo onim što ti objekti nikada  nisu ni bili.

Da li je razlog takvog odnosa prema kulturno-historijskim vrijednostima činjenica da o tome  konstantno odlučuju  nekompetentne osobe, ili se pak radi o tome da smo još uvjek nezrelo društvo u cjelini, moglo bi se samo nagađati, ako se u skorijoj budućnosti ne preduzmu neka ozbiljnija istraživanja.

Na zapadu se čuvaju i obnavljaju čak i objekti koji svojom funkcijom nemaju kulturno- historijski značaj, ali se o njima država brine jer svojim izgledom, arhitektonskim zdanjem i stilom govore o prošlim vremenima, ali i uljepšpavaju izgled jednog grada, jedne sredine.

Veliki broj tvrđava, stambenih i nekad institucionalnih zgrada je širom Bosne i Hercegovine  oštećen zarastao u šiblje ili bez adekvatne zaštite, a trebao bi se obnoviti, rekonstruisati i staviti u funkciju razvoja turizma, kulture i drugih društveno korisnih aktivnosti.

Ovih dana posjetili smo zgradu Sokolskog doma u Bijeljini, gdje su naši objektivi zabilježili počrtak dugo priželjkivanog procesa obnove ovog značajnog kulturno-historijskog objekta grada. Ovaj događaj možda je potvrda, da za očuvane naših kulturno-historijskih vrijednosti ipak i konačno dolaze neka bolja vremena.   

Autor : Elvir ibrišimović

Fotografija: Elvir Ibrišimović

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti