10.4 C
Janja
Četvrtak, 25.04.2024.
NaslovnicaIslamske temeVečeras je nastupio jedan od svetih mjeseci za muslimane - REDŽEB

Večeras je nastupio jedan od svetih mjeseci za muslimane – REDŽEB

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Večeras, utorak, 25. februara, sa akšam namazom, nastupio je mjesec redžeb, jedan od četiri sveta mjeseca u hidžretskom kalendaru. Nakon njega dolazi mjesec šaban a poslije njega mubarek ramazan.

Mjesec redžeb ima puno odlika:

1) To je sveti mjesec u kojem je zabranjeno ratovanje i kavga. U njemu je svako dobro djelo višestruko nagrađeno a svako loše višestruko pokuđeno.

2) Već u četvrtak je prva odabrana mubarek noć Lejle i regaib. To je noć u kojoj je hazreti Amina osjetila da je zanijela Muhammeda a.s. Ta se noć u narodu zove i noć želja i nade. Lejle i regaib je prva od tri mubarek noći koje prethode mjesecu ramazanu.

3) Na početku mjeseca redžeba Poslanik Muhamed a.s. je učio sljedeću dovu: “Allahu naš, podari nam bereket u redžebu i šabanu i podari nam da dočekamo ramazan”. Ova dova se preporučuje svakome da je uči do ramazana.

4) Lejle i miradž je druga mubarek noć u ovom mjesecu i obilježava se 27. redžeba. Te noći, nakon jako teškog perioda, Allah dž.š. je počastio Muhammeda a.s. putovanjem iz Mekke u Jerusalem pa onda iz Jerusalema u najveće nebeske sfere.

Sa početkom mjeseca redžeba važno je razumijeti da se radi o svetom mjesecu, pratiti njegove mubarek noći, učiti dovu koju je Muhammed a.s. učio i aktivno se pripremati za ramazan.

 

Najnovije vijesti