20.9 C
Janja
Utorak, 03.10.2023.
NaslovnicaPodrinjeZa zločine u Jusićima (Zvornik) optuženi Dušan Spasojević pobjegao u Srbiju

Za zločine u Jusićima (Zvornik) optuženi Dušan Spasojević pobjegao u Srbiju

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Suđenje za silovanje počinjeno na području Zvornika otkazano je jer se optuženi Dušan Spasojević nije pojavio, a njegov advokat je rekao da je od rodbine dobio poruku u kojoj je pisalo: “On je otišao.”

“U petak sam od rodbine dobio SMS poruku: ‘On je otišao.’ Pitao sam šta to znači. Kažu: ‘Odlučio je.’ Pitali su da li da jave MUP-u (Ministarstvu unutrašnjih poslova) da je nestao, da se vodi kao nestala osoba. (…) Moje mišljenje je da se on nalazi u Srbiji”, obrazložio je branilac Nenad Rubež.

On je rekao da je ranije imao kontakt s njim, kao i sa svjedocima, te da je očekivao da će se optuženi predomisliti i vratiti. Jučer je, prema njegovim riječima, obavijestio svjedoke da ne dolaze na ročište.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasmina Ćosić-Dedović je zakazala ročište za 9. mart, na kojem će se razmatrati njegove dosadašnje mjere zabrane – zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja – te kršenje tih mjera.

Također će se, kako je dodala, izdati naredba Sudskoj policiji da ga dovede iz mjesta prebivališta.

Tužilaštvo BiH tereti Spasojevića da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) u Malešiću, 27. maja 1992. silovao zaštićenu svjedokinju “A”. Prema optužnici, on je ušao u učionicu i izveo svjedokinju “A” pod izgovorom da donesu hranu za njenu bebu, a potom ju je silovao iza škole.

Spasojević je optužen i u drugom predmetu, zajedno s još šest osoba, za zločin protiv čovječnosti počinjen na području sela Jusići kod Zvornika.

/BIRN

Najnovije vijesti