19.8 C
Janja
Četvrtak, 28.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiDenis Šulić iz SNSD-a novi "predstavnik Bošnjaka" u NSRS-e

Denis Šulić iz SNSD-a novi “predstavnik Bošnjaka” u NSRS-e

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Da su Bošnjaci još jednom u potpunosti poniženi u manjem bh entitetu Republika Srpska, govori i činjenica da je na sinošnjoj sjednici Narodne Skupštine RS-a, Denis Šulić sa liste SNSD-a Milorad Dodik, postavljen na funkciju potpredsjednika ove Skupštine, kao regularni “predstavnik Bošnjaka” u ovom entitetu. 

Poslanik SNSD-a Denis Šulić izabran je sinoć za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda.

Za izbor Šulića glasalo je 50 narodih poslanika, dva su bila protiv, dok je šest narodnh poslanika bilo uzdržano.

Šulića je na ovu poziciju predložio klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštni Republike Srpske.

Poslanica Poslaničke grupe „Zajedno za BiH“ Begija Smajić ukazala je večeras da Denis Šulić, poslanik Saveza nezavisnih socijaldmeokrata (SNSD), koji je predložen za potpredsjednika Narodne skupštine RS, nema legitimitet bošnjačkog naroda.

Istakla je da ta poslanička grupa smatra da je Šulićevo imenovanje još jedan vid diskiminacije nad Bošnjacima i oduzimanje njihovog minimalnog prava predviđenog Ustavom i zakonom.

– Ne želimo da prebrajamo krvna zrnca nikome, ali tokom više od godinu dana našeg mandata u entitetskom parlamentu Šulić nije pokazao da zastupa politiku i stavove Bošnjaka, koji žive u entitetu RS. On je eklatantno zastupao i predstavljao politiku SNSD-a, koja se ni jednim dijelom ne odnosi na zaštitu prava Bošnjaka koji žive na ovim prostorima – rekla je ona u obraćanju Narodnoj skupštini RS tokom sinošnje sjednice.

Podsjetila je da se „pod plaštom politike SNSD-a i dalje vrši diskiminacija učenika bošnjačke nacionalnosti u školama po pitanju izučavanja maternjeg jezika, kao i nacionalne grupe predmet i samog naziva maternjeg jezika.

– Denis Šulić nije nigdje izjavio da se u Srebrenici dogodio genocid, i iako za to postoji presuda međunarodnoh suda, što znači da ga negira. Zbog te činjenice ne može ni u jednom momentu predstavljati mene kao žrtvu genocida, kao i i druge Bošnjake u Narodnoj skupštini RS – ukazala je Smajić.

Tvrdi da je politika koju zastupa Šulić sve učinila da legitimne predstavnike Bošnjaka, tj. Poslaničke grupe „Zajedno za BiH“ svede na minimum.

U Narodnoj skupštini RS očekuje se glasaje o razmatranim tačkama današnjeg zasjedanja, među kojima je i prijedlog SNSD-a za imenovanje Šulića za potpredsjednika entitetskog parlamenta iz reda bošnjačkog naroda.

/avaz.ba

Najnovije vijesti