3.1 C
Janja
Subota, 20.04.2024.
NaslovnicaApeli za pomoćAlija i Salim Musić tvrde da je na fotografiji njihova kćerka nestala...

Alija i Salim Musić tvrde da je na fotografiji njihova kćerka nestala u Potočarima 1995.godine

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Musići su željeli čuti sjećam li se nekog detalja kada sam snimao fotografiju, rekao Bajrić

Srebreničani Alija i Salim Musić, roditelji djevojčice Selme Musić koja je u julu 1995.godine nestala u Potočarima, prije nekoliko dana boravili su u Tuzli kako bi razgovarali sa fotoreporterom „Dnevnog avaza“ Ahmetom Bajrićem Blickom, autorom fotografije na kojoj se, kako tvrde, nalazi njihova nestala kćerka.

Fotografija je snimljena nakon pada Srebrenice, u Ravnama kod Kladnja, na mjestu gdje je bilo prvo prihvatilište žena, djece i staraca, deportiranih iz Potočara 12, 13 i 14 jula.

Selma u naručju majke Alije

Tragična historija

-Ne sjećam se tačno, ali, mislim, da sam ovu fotografiju napravio 13 jula. Tada sam uradio stotine fotografija kako bih zabilježio dio tragične istorije Srebrenice. Ova, kao i mnoge druge moje fotografije našle su se na internetu, nakon čega su mi se javili članovi porodice Musić. Rekli su mi da su na fotografiji prepoznali njihovu nestalu kćerku i sestru Selmu, koja se, dok su u Potočarima čekali da budu prevezeni u Kladanj, izgubila, te da je ova fotografija za njih dokaz da je ona, ipak, živa stigla na područje Federacije – navodi Ahmet Bajrić.

Selmini roditelji, ispričali su da se Selma izgubila među hiljadama Srebreničana koji su u julu 1995.godine potražili spas u bazi UN-a u Potočarima, ali da nikad nisu gubili nadu da je njihova kćerka živa. Nada se posebno probudila kada im je njihov komšija u Sent Luisu u SAD, gdje inače žive, pokazao fotografiju na internetu gdje je Alija odmah prepoznala svoju kćerku. Nakon čega su se odmah obratili nadležnim službama i u BiH i u SAD-u. Fotoreporteru Bajriću potvrdili su da je njihova djevojčica imala blagi problem sa pomjeranjem lijeve ruke i noge, ali da je mentalno bila potpuno zdrava.

-Musići su željeli čuti da li se sjećam nekog detalja kad sam snimao ovu fotografiju. Nisam se mogao sjetiti, obzirom na metež koji je vladao u Ravnama u to vrijeme. Dok su bili kod mene u radnji pregledali su dosta fotografija , te su obećali da će ponovo svratiti kako bi detaljno pregledali i druge moje fotografije iz tog vremena, u nadi da bi se još, na nekoj od njih, možda, mogla pojaviti njihova djevojčica. Nažalost, nisu više dolazili, iz kojih razloga ne znam – .

Prilikom nedavnog protesta Srebreničanki u Tuzli, mnoge učesnice protesta prepoznale su osobe koje se nalaze na fotografiji na kojoj je, prema tvrdnjama njenih roditelja i nestala Selma Musić. Jedna od žena sa fotografije , saznali smo živi u Švajcarskoj, dok druge žive u okolini Tuzle. Ni jedna, prema saznanjima „Dnevnog avaza“ se ne sjeća gdje je završila djevojčica koja je na sebi imala žute čizme, a što se vidi i na fotografiji.

Evropske zemlje

Da li je Selma Musić, ako je već živa stigla na područje Federacije, jedno od mnogobrojne bosanske djece koja su u toku agresije zavrišila u rukama stranih mešetara i organizacija koje su djecu bez roditelja odvodile u razne evropske zemlje, od kojih se za mnoge nikad nije saznalo gdje žive, ostaje da se vidi.

Dolazila italijanska TV ekipa 

Zasad nema pouzdanih informacija da je nestala Selma Musić, nakon dolaska iz Srebrenice, boravila u nekom od prihvatilišta za djecu na području TK . Ne sjećaju je se ni mnogi bivši štićenici Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli. Fotoreporter Bajrić nam je posvjedočio da je protekle sedmice kod njega došla jedna italijanska TV ekipa koja se, kako su mu kazali, bavi traženjem nestalih osoba, s namjerom da od njega čuju gdje i kada je nastala fotografija na kojoj se, prema tvrdnjama njenih roditelja , nalazi nestala Selma Musić.

Izvor: avaz.ba

Podrinjemedia.ba

 

Najnovije vijesti