7.6 C
Janja
Četvrtak, 25.04.2024.
NaslovnicaPodrinjePočeo sa radom Informativni centar za izbore u Srebrenici

Počeo sa radom Informativni centar za izbore u Srebrenici

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Informativni centar za pravnu podršku svih zainteresiranim osobama koja žele ostvariti biračko pravo za lokalne izbore 2020. godine prije nekoliko dana je zvanično sa radom počeo u Srebrenici. 

Centar će pružati pravno savjetovanje i stručnu tehničku pomoć kako bi olakšao procedure koje se tiču pristupa pravu glasa, a koje se razlikuje u zavisnosti od statusa osobe – povratnika, izbjegle ili raseljene osobe.

– Osoba koja je ostvarila pravo na povratak, koja ima ličnu kartu sa adresom u Srebrenici, imaće pravo da ostvari svoje biračko pravo na redovnim biračkim mjestima u oktobru 2020. godine. Sve one Srebreničane koji do sada nisu promijenili lične dokumente, pozivam da to učine. Ako trenutno imate važeću ličnu kartu u Federaciji BiH, što je najčešće slučaj, za prijavu prebivališta u Srebrenici vam treba samo važeća lična, uplaćena cijena lične karte, te neki dokaz o vezi sa imovinom/adresom na koju se prijavljujete. Mi smo svakako tu da vam pružimo podršku u ovom segmentu – poručio je Nermin Alivuković, koordinator Informativnog centra.

Također, Informativni centar trenutno vrši mapiranje Srebreničana u inostranstvu, koji će se od maja mjeseca moći prijaviti za glasanje putem pošte.

– Cilj nam je imati najmanje 1.000 osoba u inostranstvu registrovanih za glasanje putem pošte. U tom procesu, biće nužno obnoviti kontakt sa svima koji su se prijavljivali za ranije izbore za glasanje putem pošte, jer će oni po raspisivanju izbora dobiti PRP-2 obrazac na svoje adrese u inostranstvu – za potvrdu lokacije i statusa. S druge strane, radićemo na mapiranju svih onih koji nisu glasali na posljednjim izborima na ovaj način, te ćemo im pružiti svu moguću podršku kako bi to učinili bez greške – dodaje Alivuković.

Iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica” poručuju da njihov prioritet ostaje povećanje izlaznosti birača na izbore. Istovremeno će, kroz pregovore ključnih donosilaca odluka – u narednom periodu izaći i sa programskom platformom koja će temeljiti rad kandidata za funkcije načelnika i odbornika u skupštini u mandatu od 2020. do 2024. godine.

Najnovije vijesti