3.1 C
Janja
Subota, 20.04.2024.
NaslovnicaApeli za pomoćZvornik: Vjernici naselja Šib pokreću akciju izgradnje prilaznog ulaza do mekteba

Zvornik: Vjernici naselja Šib pokreću akciju izgradnje prilaznog ulaza do mekteba

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Džematlije iz mjesta Šib u Križevićima kod Zvornika pokrenuli su akciju prikupljanja sredstava za izgradnju ulaza i prilaza mektebu u ovom mjestu. Građevinski odbor mještana ovog naselja odlučio se za ovu akciju kako bi uredili prilaz svom vjerskom objektu koji krasi ovo mjesto. Veliki broj mještana ovog naselja stariji su ljudi i penzioneri kojima je problem kada dođu do pred sami mekteb jer sa asfaltnog puta ne postoje stepenice, prve kiše učine teškim pristup i penjanje do ulaza ili silaženje, zavisi iz kojeg dijela naselja idete prema mektebu.

Svi koji žele da se informišu kako pomoći ovu akciju mogu to učiniti pozivom na broj +387 65 476 149 javit će im se Pašan Miralemović koji je predstavnik Šiba u džematskom odboru Donji Križevići.

Nakon što su prethodnih godina mještani Šiba koji žive u Francuskoj i drugim zemljama zapadne Evrope donirali sredstva za fasadu ovog vjerskog objekta, ove godine odlučeno je da se uradi i prilaz i ulaz u ovaj obejkat do početka mjeeca Ramazan kako bi se olakšao ulaz u sam mekteb.

Naselje Šib zajednica je koja broji oko pedesetak domaćinstava i pogranični je zaselak mjesne zajednici Križevići: u Šibu jedan dio mještana nalazi se na privremenom radu izvan Bosne i Hercegovine, ali svi oni u toku godine svoje slobodno vrijeme provode upravo ovdje. Ramazani su posebni za mještane koji pripadaju džematu Donji Križevići.

Mekteb u ovom mjestu napravljen je krajem osamdesetih nakon što je pogodna parcela za ovakav objekat data u vakuf, svi mještani su dali svoj doprinos i u rekordnom roku izgradili ovaj vjerski objekt koji je centar svih vjerskih i društvenih dešavanja ovog malog naselja. Mekteb je u potpunosti uništen 1992.godine kao i svi drugi vjerski objekti na području Križevića nakon što je ova mjesna zajednica pala pod kontrol VRS-a.

Nakon povratka u ovo mjesto, vjernic su malo pomalo, podršku dobrih ljudi, svojim sredstvima i radom obnovili vjerski objekat i ubrzo počeli klanjati Teraviju u ovom vjerskom objektu. Povremenim akcijama stiglo je se i do toga da treba uraditi adekvatan prilaz za vjernike iz ovog mjesta koji su starije životne dobi kako bi se smanjila prepreka da u toku Ramazan dođu na večernji Teravih namaz.

Inicijativni odbor za izgradnju ulaza i prilaza u mekteb poziva sve svoje mještane i sugrađane Šiba, Križevića, Zvornika, Podrinja, BiH da se odazovu akciji u skladu sa svojim mogućnostima i pomognu izgradnju stepenica kako bi vjernici u Ramazanu lakše obavljali namaz.

/zvornički.ba/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti