4.3 C
Janja
Četvrtak, 07.12.2023.
NaslovnicaAktuelnostiLista od dvadeset artikala za koje ne smije biti poskupljenja

Lista od dvadeset artikala za koje ne smije biti poskupljenja

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Posljedice pandemije korona virusa na privredu i ekonomiju nisu zaobišle ni našu zemlju. Bosna i Hercegovina 72% robe izvozi u Evropsku Uniju. Trenutno nismo na listi transmisije korona virusa u odnosu na broj oboljenih, a ukoliko se situacija promijeni Spoljnotrgovinska komora predložiće mjere. Među njima je i ona da vozači pri istovaru robe budu u kabinskoj izolaciji, ali i da medicinski dokumenti testiranja na korona virus budu međunarodno priznati za vozače koji vrše transport roba.

Kolica koja vode u supermarket i dalje su najtraženije prevozno sredstvo u BiH. Mnogi žure da napune svoje zalihe prehrambenih i dezinfekcijskih artikala. Kazne koje je prethodnih dana izrekla inspekcija izgleda da su urodile plodom, većina građana ne vidi nova poskupljenja.

Anketa:

“Što se tiče cijena, standardno je nije sad neka velika razlika. Akcije nisu prisutne kao obično, tako da nije strašno toliko”.

“(Da li ste osjetili neka povećanja cijena? Ili je to onako kako su inspekcije rekle da provjeravaju?) Generalno je isto nisam osjetio u tom finansijskom pogledu neku razliku”.

“Meni ne fali ništa, sve što mi treba kupila sam. Lososa ima. Brašno ionako ne jedem. Toalet papir ima, to sam primijetila”.

“Kupila sam makarone marku i nešto, a došla sam danas dvije i dvadeset”.

Lista od preko 20 artikala među kojima su: pekarski proizvodi, mliječni proizvodi, meso, jaja, so, šećer, margarin, dječija hrana, zaštitne maske i dezinfekcijaska sredstva biće na skeneru inspekcija poručuju iz Federalnog ministarstva trgovine. Ukoliko kompanije ne budu poštovale Odluku o neposrednoj kontroli cijena slijede im sljedeće novčane kazne…

“Od hiljadu do deset hiljada maraka za pravna lica, koja podrazumijeva četvrtinu kazne za fizička lica koji su odgovorni pravnom licu. Kao i za fizička lica pola te cijene”, ističe Zlatan Vujović, ministar trgovine Federacije BiH.

Federalna uprava za inspekcijske poslove organizovala je 24-satno radno vrijeme na šest graničnih prijelaza sa Hrvatskom. Na graničnim prijelazima niže kategorije ova institucija imaće koordinatore koje će sarađivati sa Graničnom policijom po pozivu.

“Danas imamo preko 40 federalnih sanitarnih inspektora na granicama u BiH koju imamo sa gravitacijom prema Republici Hrvatskoj”, navodi Anis Ajdinović, direktor FUZIP-a.

Ministarstvo spoljne trgovine zajedno sa Spoljnotrgovinskom komorom i Privrednim komorama entitea i Brčko distrikta rješavaće probleme privrede u BiH, koja će trpiti posljedice zbog korona virusa. Poslodavci su zabirnuti za zdravlje svojih vozača koji vrše transport.

“Odluke u drugim zemljama preko kojih prevozimo robu mijenjaju se svakih tri do šest sati. Sinoć u 19 sati dobili smo informaciju iz Hrvatske da BiH nije na restriktivnoj listi za izvoz roba u RH. I takođe da su nam osigurani koridori za prijevoz tih roba. Naravno propisana su adekvatna pravila. Vozač, kabina itd..”, pojašnjava Vjekoslav Vuković, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

“Anketirano 250 preduzeća, najveće posljedice već izražaju prerađivačke kompanije, transportne, odnosno mala i srednja preduzeća i svakako turizam. Već oko 850.000 noćenja je otkazano u turističkim kapacitetima2, dodaje Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Pored osnovnih životnih namirnica, u apotekama sve više nedostaju dezinfekcijska sredstava. Upravo je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH rekao da će obustaviti izvoz firmi koje proizvode ovakve proizvode u BiH, ukoliko bude bilo potrebe za tim.

Izvor: N1

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti