11.4 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaZanimljivostiUmjesto da kosite maslačak ostavite ga ovog proljeća u vašem vrtu i...

Umjesto da kosite maslačak ostavite ga ovog proljeća u vašem vrtu i voćnjaku, te pomozite pčelama i vlastitom zdravlju

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Veliki broj ljudi bez ramišljanja s proljeća pristupe košenju trave ili upotrebi herbicida. Rijetki su oni koji razmišljaju da svaka travka s razlogom postoji,i da svojom pogrešnom aktivnošću doprinose remećenju ravnoteže u prirodi, a time i pogoršanju uslova za zdrav život.

Maslačak je jedan od najboljih prijatelja oprašivača i zato se preporučuje da ih ovog proljeća neuklanjate iz svoga vrta. Kako bi pomogli oprašivačima kao što su pčele I bumbari, dopustite da trava naraste do visine gležnja.

Osim što je izuzetno koristan za ljude, maslačak je od neprocjenjive važnosti za pčele i druge oprašivače. Prema savjetima britanskog ekološkog društva, koje nam prenosi 24 časa,  netreba prskati korov, već pustiti da trava naraste u vašem vrtu do određene visine.

“Ostavljajući travu da naraste do visine gležnja, tratinčice, maslačak i djetelina dobivaju priliku za cvjetanje”, rekla je predsjednica organizacije Jane Memmott.

Memmott kaže da ona uvijek pazi da u njenom vrtu ostane dovoljno korova za pčele i leptire.Maslačak je glavna hrana za oprašivače u rano proljeće kada izađu iz hibernacije.

“Oprašivačima je hrana potrebna od februara do novembra, zato dopustite da vaša trava naraste između dva košenja”, kaže Memmott, a prenosi 24 časa.

Čak i ako nemate mnogo dvorišta, malo vrtno zemljište, balkon ili čak kućna biljka može pomoći pčelama, leptirim ail I osama.

Takođe je ostavljanje maslačaka u voćnjaku korisno kao zaštita voća, odnosno behara od štetnog dejstva rutave bube. Prema pisanjima Agro kluba umjesto da napada behar u voćnjaku, i time smanjuje rodnost, rutava buba će se usmjeriti prema maslačku. Na taj način ćete smanjiti napad rutave bube na vaše voće, a smanjenom upotrebom insekticida sačuvati život pčela i doprinjeti zdravijoj životnoj sredini.

Autor :ElvirIbrišimović

Podrinjemedia.ba

 

Najnovije vijesti