17 C
Janja
Subota, 20.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiOPZ“Agrofarmer“Janja: Ove godine najveći broj kooperanata (Video prilog)

OPZ“Agrofarmer“Janja: Ove godine najveći broj kooperanata (Video prilog)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Napredak u razvoju poljoprivredne proizvodnje, poboljšane uvjeta života i rada poljoprivrednika  nije moguće ostvariti bez razvijenog zadružnog preduzetništva. Zadruge različitih privrednih orijentacija, pa sve do socijalnih zadruga, često puta su glavni razvojni, privredni subjekti lokalnih zajednica. Prakse razvijenih zemalja EU gotovo da ne poznaju poljoprivredne proizvođače kao samostalne privredne subjekte, pa je sasvim uobičajeno i očekivano njihovo poslovanje kroz zadružno preduzetništvo.

U novijoj historiji zadrugrastvo u Bosni i Hercegovini doživljavalo je retrogradne procese i nazadovalo, uslijed nekonzistentne državne politike, loše provedene tranzicije te favorizovanje drugih oblika preduzetništva na štetu zadrugrastva.

Ipak, u zadnje vrijeme sve je više nagovještaja da će zadrugarstvo kao perspektivan oblik privređivanja preovladati i u životu bosanskohercegovačke poljoprivrede.

Jedan od svjetlijih primjera u Bosni i Hercegovini je rad OPZ.“Agrofarmer“ iz Janje, koja iz godine u godinu uspješnim poslovanjem privlači sve veći broj kooperanata.

Ovih dana u okolnostima vanrednih mjera prouzrokovanih pandemijom korona virusa, mještani Janje i njihove komšije su u saradnji sa OPZ.“Agrofarmer“ zasijali veće površine nego ranije.

O trenutnim aktivnostima, uspjesima i prednostima privređivanja zadrugara u Janji, razgovarali smo sa direktorom zadruge Mujom Bogaljevićem i jednim od zadovoljnih kooperanata Nedžadom velagićem.

Piše :Elvir ibrišimović

Fotografija :Elvir ibrišimović

Snimatelj: Senad Hadžić

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti