11.4 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeVlasenica: Obilježena godišnjica zločina nad Bošnjacima

Vlasenica: Obilježena godišnjica zločina nad Bošnjacima

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Godišnjica stradanja Bošnjaka u Vlasenici tokom Agresiji na Bosnu i Hercegovinu obilježena je kraćim programom, učenjem Jasini-šerifa, 18. aprila 2020. godine na Šehidskom mezarju “Rakita”. Za danas je bilo planirano klanjanje sedamnaeste kolektivne dženaze, ali je njeno održavanje odgođeno zbog vanredne situacije u našoj zemlji.

Obilježavanju je prisustvovao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, koji je istakao kako će prisjećanje na šehide i iskazivanje našeg dubokog poštovanja prema njima i njihovim porodicama ostati naša trajna obaveza bez obzira na nedaće na koje budemo nailazili.

„I ove godine nesmije izostati podsjećanje da će oni koji su otrgnuti iz svojih porodica i naroda, plemeniti šehidi, uvijek biti u našim srcima i mislima. Stalno ćemo upozoravati i na veliko zlo koje je ovdje učinjeno, sve dok istina u potpunosti ne izađe na vidjelo i dok se svaki zločinac ne suoči s pravdom kako se ovako strašan zločin ne bi više nigdje i nikada dogodio. Mi znamo kolika je čast šehida kod Allaha, dž.š., ona je neizmjerno velika, otuda je njihov stepen među ljudima tako visoko. Šehidi su simbol suprotstavljanja barbarstvu i zulumu tog vremena u kojem su brojni Bošnjaci, među njima i puno djece, nevino stradali ovdje u Vlasenici. Iako, zbog okolnosti u kojima se nalazimo, porodice šehida danas nisu ovdje na šehitlucima, s tom sviješću živimo ma gdje bili i u ma kakvim okolnostima obilježavali godišnjice kao što je ova. S ovog mjesto u ovom danu upućujemo selame porodicama svih šehida”, kazao je muftija Fazlović.

Ovaj program, primjeren vanrednom stanju, pripremili su Organizacioni odbor kolektivne dženaze i Medžlis Islamske zajednice Vlasenica. Programu su prisustvovali direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić, glavni imam Nurdin-ef. Grahić i predsjednik Organizacionog odbora Zajim Mahmutović.

Nakon posjete Šehidskom mezarju Rakita, u Hajrija džamiji u Vasenici proučena je hatma dova šehidima, a hatmu su učili imami medžlisa Vlasenica, Kladanj i Zvornik i profesori Behram-begove medrese.

Glavni imam Nurdin-ef. Grahić podsjetio je da je mjesec april mjesec u kojem je počelo stradanje Bošnjaka u Vlasenici i u kojem su proteklih šesnaest godina klanjane kolektivne dženaze ubijenim vlaseničanima. Iako sada nije moguće obaviti dženazu našim šehidima, mi nismo i nećemo zaboraviti da je ovdje ubijeno 2.440 Bošnjaka, od čega je 289 djece i oko 400 žena, kazao je glavni imam Grahić. 

/Islamska zajednica BiH

Najnovije vijesti